Katarzyna i Maciej Dybowscy gospodarują na kilkunastu hektarach łąk i pastwisk w niewielkiej miejscowości Słupiec, w gminie Łubnice w powiecie staszowskim nad rzeką Wisłą. Hodują kozy, a z ich mleka wytwarzają sery.
Ich stado liczy stale się powiększa. Hodują kozy rasy alpejskiej, które dające słodkie mleko i mieszanej. Mają też dwa capy rasy anglonubijskiej. Kozy utrzymywane są w koziarni na głębokiej ściółce, jednak większą część roku spędzają a w zimie korzystają z wybiegu. Kozy dojone są przy użyciu dojarki mechanicznej 4-stanowiskowej.
Inspiracją do prowadzenia tego kierunku gospodarstwa była mama pana Macieja, która zawsze hodowała kozy i przerabiała mleko na potrzeby własnej rodziny.
Gospodarstwo Dybowskich objęte jest systemem rolnictwa ekologicznego od 2006 roku. Wymogi, jakie muszą spełniać w tego typu produkcji, są tu jakby naturalne, gdyż życie w zgodzie z naturą to ich codzienność. Kozy żywią się tym, co rodzi nadwiślańska ziemia, a konsumenci mogą cieszyć się jedynym w swoim rodzaju wspaniałym smakiem oraz aromatem ich mleka czy serów.
W myśl dyrektywy unijnej o dobrostanie zwierząt, każdy hodowca musi dbać o dobre samopoczucie hodowanych zwierząt. „Kozie frykasy” osiągnęły w tym aspekcie chyba najwyższy poziom. Mleko zgodnie z wymogami badane jest co dwa miesiące, a ser raz w roku.
Państwo Dybowscy produkują sery w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego. Wytwarzają sery podpuszczkowe świeże – „świeżaki” z dodatkiem czarnuszki, kozieradki, czosnku niedźwiedziego, orzechów włoskich, suszonych pomidorów, bazylii i żurawiny. Ofertę wzbogacają również sery długo dojrzewające i parmezan, typu gouda oraz sery pleśniowe, a także sery wędzone we własnej wędzarni. Sery produkowane są na bieżąco. Na 1 kg sera potrzeba 10 l mleka, a ich kozy dają średnio 2-3 l dziennie.
Sery Dybowskich cieszą się uznaniem wśród klientów, ich bundz wędzony zajął I miejsce w kategorii serów wędzonych w 2014 roku podczas konkursu w Sandomierzu w czasie festiwalu Czas dobrego sera (obecnie Czas dobrego sera i wina).
Gospodarstwo Dybowskich zostało najlepszym ekologicznym gospodarstwem towarowym w województwie świętokrzyskim w 2020 roku podczas konkursu na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne.
Dybowscy bardzo aktywnie włączyli się w działanie na rzecz upowszechniania zasad rolnictwa ekologicznego i bardzo chętnie dzielą się swym doświadczeniem hodowlanym i przetwórczym z innymi rolnikami, którzy chcą poszerzyć swą wiedzę w tym zakresie.
Państwo Dybowscy połączyli tradycję z innowacyjnym przetwórstwem surowców we własnym gospodarstwie oraz sprzedażą swoich wyrobów bezpośrednio klientom. Prowadzą na szeroką skalę promocję swojego gospodarstwa. Biorą udział w licznych konkursach, udzielają wywiadów, można również ich znaleźć na Świętokrzyskim e-Bazarku i Facebooku. Ich aktywność i działania przyniosły bardzo dobre efekty i mogą być przykładem, jak w obecnych czasach prowadzić gospodarstwo.