Potas, fosfor, wapń, białko oraz magnez, cynk, witaminy A, B, D, PP – takie bogactwo kryje w sobie kozie mleko – obecne w ludzkiej diecie od bardzo dawna. Ze względu na korzyści zdrowotne i smak coraz bardziej zyskuje na popularności i przybywa kozich farm. Mleko kozie ma wiele odsłon.
Jedna z nich pod nazwą Kozie Frykasy prowadzą Katarzyna i Maciej Dybowscy ze Słupca nad Wisłą w gminie Łubnice. Gospodarują na kilkunastu hektarach łąk i pastwisk. Zajmują się hodowlą kóz oraz produkcją mleka, a także wytwarzaniem przetworów z mleka koziego. Ich stado liczy 70 matek i stale się powiększa. Hodują kozy rasy alpejskiej – dające słodkie mleko – i mieszanej. Mają też dwa capy rasy anglonubijskiej.
Kozy mieszkają w koziarni na głębokiej ściółce, jednak większą część roku zwierzęta spędzają na łące, zaś w okresie zimowym korzystają z wybiegu. Dojenie odbywa się dwa razy dziennie przy użyciu dojarki mechanicznej 4-stanowiskowej. Z mleka w gospodarstwie wyrabia się sery z różnymi dodatkami.
Gospodarstwo Dybowskich objęte jest systemem rolnictwa ekologicznego od 2006 roku. Kozy żywią się tym, co rodzi nadwiślańska ziemia, a konsumenci mogą cieszyć się jedynym w swoim rodzaju wspaniałym smakiem oraz aromatem ich mleka czy serów.
Badania pokazują, że mleko kozie jest bogatym źródłem składników odżywczych. Ma wysoką zawartość potasu, fosforu i wapnia. Dostarcza organizmowi aż 33 procent dziennego zapotrzebowania na wapno i 17 procent dziennego zapotrzebowania na białko.
W kozim mleku znajdują się także inne minerały, jak: magnez, cynk, witaminy z grupy A, B, D, PP, stanowiące podstawy prawidłowego rozwoju dzieci jak również źródło energii dla organizmu u osób dorosłych.
Mleko kozie ma zasługi w obniżaniu poziomu „złego” cholesterolu we krwi, a także wzmacnia naturalną florę bakteryjną, dzięki dużej zawartości prebiotyków.
Obecność witaminy B13 w mleku regeneruje tkanki u starszych osób, a u młodszych za budowę komórek. Zawiera duże ilości kwasu foliowego odpowiedzialnego za tworzenie i wspomaganie dojrzewania komórek. Potas zawarty w mleku kozim wspiera pracę układu nerwowego oraz mózgu, natomiast cynk pomaga ustabilizować ciśnienie;
Co można zrobić z koziego mleka? Najpopularniejsze produkty to ser: camembert, feta lub ser kozi pleśniowy, twaróg, masło, jogurt oraz kosmetyki.