101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 28 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Kozy dla produkcji sera i do… przytulania

Kozy najlepszym przyjacielem człowieka? / Fot. Canva zdjęcie poglądowe

Kozy najlepszym przyjacielem człowieka? / Fot. Canva zdjęcie poglądowe

Kozie sery mogą być sposobem na prowadzenie agroturystyki. Pani Anna z gminy Strawczyn ma stado liczące 17 kóz i sama wyrabia sery podpuszczkowe z ich mleka. Jak mówi, początki hodowli są związane z jej synem.

– Przez długi syn czas nie mógł się zdecydować, jakie zwierzątko domowe chce hodować, w pewnym momencie przyszedł do mnie i pokazał mi zdjęcie swojego wymarzonego pupila. To była… koza i tak się zaczęła hodowla, a że prowadzę gospodarstwo agroturystyczne, kozy stały się dodatkową atrakcją dla naszych gości – mówi pani Anna.

Kozy są dojone za pomocą dojarki, stąd mleko idzie do cedzenia i do schłodzenia. Zwierzęta pasą się na wolnym wybiegu, bo właścicielka pracuje także zawodowo.

Proces produkcji serów jest pracochłonny mówi pani Anna:

– Sery robi się ze słodkiego mleka, najpierw trzeba go podgrzać do 36 stopni, dodać podpuszczkę i odczekać 45 minut. Później skrzep należy pokroić i znów poczekać kwadrans, aż wydzieli się serwatka. Znów trzeba całość pokroić na skos i podgrzewać w bardzo niskiej temperaturze i bardzo powoli do 38 stopni, następnie trzeba odlać serwatkę i w końcu mamy gotowy ser.

Kozie sery są przeznaczone głównie dla alergików, bo mają mało kazeiny i nie uczulają.

 

ZOOM NA WIEŚ - RADIO KIELCE
FOLK RADIO

Tagi: Anna z gminy StrawczynKozie seryMleko koziesery podpuszczkowe
Udostępnij236Tweet147Wyślij
Poprzedni wpis

Łąki i pasy kwiatowe wspierają uprawy

Następny wpis

Jak wiosną zatrzymać zapach na dłużej? Na wsi są na to sposoby

Anna Głąb

Anna Głąb

Redakcja Informacji, dziennikarz

Następny wpis
Mięta w ogrodzie / Fot. Canva

Jak wiosną zatrzymać zapach na dłużej? Na wsi są na to sposoby

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.