101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Kraszanki i batiki – tak dawniej zdobiono jajka

Jajko ozdobione techniką batikowa. Fot. Marta Gajda-Kruk / Radio Kielce

Jajko ozdobione techniką batikowa. Fot. Marta Gajda-Kruk / Radio Kielce

Możliwości zdobienia jajek jest naprawdę wiele. Mogą być malowane, wyklejane lub barwione. W zależności od techniki zdobienia świąteczne jajka mają różne nazwy.

Np. „kraszanki” powstają przez gotowanie jajka w wywarze barwnym, dawniej uzyskiwanym wyłącznie ze składników naturalnych, czyli tego co było dostępne w gospodarstwie.

I tak jajka możemy farbować w wywarze z łupin cebuli – to jeden z dawnych sposobów dekorowania jaj – opowiada Aleksandra Imosa z Muzeum Wsi Kieleckiej, która kilka dni temu gościła w Chacie Boguckiej w Bogucicach.

– W dawnym gospodarstwie nic się nie wyrzucało, wszystko miało swoje przeznaczenia. Łupiny wrzucamy do gorącej wody, następnie wkładamy jajko i gotujemy ok. 10 minut. Pozostawmy jajka w garnku do wystudzenia, wtedy uzyskamy piękny, ciemnobrązowy kolor – mówi Aleksandra Imosa.

Jak z kolei zabarwić jajka na czarno?

– Pomocna w tym będzie kora dębu, która barwi na ciemny brunatny kolor. innym naturalnym barwnikiem jest czarna malwa, która nadaje jajkom piękny bordowo-fioletowy kolor. Z kolei owies  nadaje jajkom zielony, seledynowy kolor – tłumaczy.

Jedną z najstarszych technik dekorowania jaj jest tzw. metoda batikowa. Polega ona na „pisaniu” roztopionym woskiem na skorupce jaja.

Jajka ozdobione techniką batikowa. Fot. Marta Gajda-Kruk / Radio Kielce
Jajka ozdobione techniką batikowa. Fot. Marta Gajda-Kruk / Radio Kielce

– Do pisania wystarczy nam leszczynowy patyk zakończony szpilką. Rozgrzewamy końcówkę szpilki nad płomieniem świecy, maczamy czubek i szybko nanosimy ciepły wosk na jajko. Mogą to być kształty rozetek, szlaczków, tego co nam w duszy gra. Możemy spróbować napisać życzenia „Wesołych Świąt”, „Alleluja” – wyjaśnia.

Następnie jajko zanurza się w we wspomnianych wyżej przygotowanych barwnikach. Miejsca pokryte woskiem nie zostają zafarbowane i w efekcie uzyskuje się jasny wzór.

– Tyle ile darów natury, tyle mamy kolorów. I tak kolorowe jajka zdobiły wielkanocne stoły – dodaje Aleksandra Imosa.

Tagi: jajkapisankiWielkanocżywność
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Minikiwi – polski superowoc

Następny wpis

Z wizytą u Świętokrzyskiego Chłopa

Marta Gajda-Kruk

Marta Gajda-Kruk

Redakcja Informacji, dziennikarz Radia Kielce

Następny wpis
Grzegorz Szymański - właściciel Ostoi Dworskiej. Fot. Marta Gajda-Kruk / Radio Kielce

Z wizytą u Świętokrzyskiego Chłopa

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.