Czerwiec to czas kwitnienia dzikiej róży. Warto z jej płatków przyrządzić aromatyczną i zdrową konfiturę. Płatki róży są bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność, a ta przyda się na pewno jesienną i zimową porą.
Płatki dzikiej róży najlepiej zbierać w czerwcu, kiedy są młode i aromatyczne. Na zbiór warto wybrać wczesny chłodny, bezdeszczowy poranek. Na słońcu szybko tracą naturalną wilgoć i aromat. Szukajmy krzewów rosnących na uboczu, z dala od ruchliwych dróg.
Konfitura z płatków dzikiej róży
Składniki: 500 g płatków dzikiej róży, 500 g cukru pudru, sok z 1 cytryny.
Sposób przygotowania: Z kwiatów odrywamy płatki, płuczemy je w zimnej wodzie i suszymy na papierowym ręczniku. Przy robieniu konfitury bardzo ważne jest, aby waga płatków była taka sama, jak waga cukru.
Płatki, cukier i sok z cytryny ucieramy na jednolitą masę i wkładamy do słoiczków. Aby konfiturę przechowywać dłużej, trzeba ją poddać pasteryzacji, gotując słoiczki przez 25-30 minut.
Przepis podał Bartłomiej Barański (archiwum Lasów Państwowych).