Klasyczny cukierek mleczny zwany krówką mleczną można zmienić w oryginalny rarytas, którego nie spotka się na rynku. Przepis na taką słodko-słoną cukierniczą i serowarską awangardę opracowała Serowarnia Od Dziedzica i zaprezentowała smakołyk w Strawczynku podczas konferencji „Świętokrzyska Kuźnia Smaków – marka lokalna”.
– To nowość i ciekawy produkt z wykorzystaniem sera, który postanowiliśmy dodać do tradycyjnej krówki. Taki cukierek ma oryginalny wytrawny, słodko-słony smak – mówi Agnieszka Kmiecicka, menadżer w firmie Sery Sandomierskie.
Krówka z serem to produkt ręcznie zawijany, zawierający dodatek polskiego sera emilgrana – odpowiednika włoskiego parmezanu – twardego sera z niepasteryzowanego mleka krowiego dojrzewającego przynajmniej 12 miesięcy.
Dodatek sera łamie słodki smak krówki, dzięki czemu popularny cukierek zyskuje nowy słodko-słony, wytrawny wyrazisty smak.