Krupnik to tradycyjna polska zupa z kaszą. W zależności od regionu może być z kaszą jęczmienną lub jaglaną oraz z ziemniakami, warzywami z włoszczyzny, ugotowana na wywarze z mięsa i jarzyn. Od wieków krupnik był gotowany nie tylko na polskiej wsi, ale i w kuchni miejskiej.
Krupnik może być gotowany również w wersji wegetariańskiej.
Krupnik babuni
Składniki: 0,5 kg wołowiny, 0,5 kg boczku, włoszczyzna, ziele angielskie, cebula, sól, pieprz, liście laurowe, 1 szklanka kaszy jaglanej, 1 łyżka masła, 1 łyżka lubczyku.
Sposób przygotowania: z mięsa odkroić tłuste części, pokroić w kostkę, oprószyć mąką. Pokrojony w kostkę boczek stopić, dorzucić tłuste, odkrojone mięso i zarumienić na patelni. Dodać sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować aż będzie miękkie po czym wyjąć. Do wywaru włożyć pokrojoną włoszczyznę i cebulę. Gotować do miękkości. Kasze ugotować w posolonej wodzie z masłem do miękkości. Połączyć wywar z jarzyn z kaszą i zrumienionym mięsem oraz boczkiem. Doprawić do smaku.
Przepis pochodzi z książki „Świętokrzyskie smaki”.