Agata Machocka, Małgorzata Kosno i Piotr Lasek są właścicielami trzech najlepiej ocenionych Gospodarstw Ekologicznych w województwie świętokrzyskim w 2024 roku. Finalistów poznaliśmy w niedziele, 30 czerwca podczas Dnia Otwartego w Modliszewicach.
- edycja wojewódzkiego Konkursu na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne zorganizowana została przez ŚODR Modliszewice we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu.
Konkurs promuje dobre praktyki w zakresie rolnictwa ekologicznego, wdrażanie najlepszych rozwiązań oraz rozpowszechnienie wiedzy na temat rolnictwa ekologicznego. Uczestnikami współzawodnictwa mogą być rolnicy, którzy: posiadają aktualny certyfikat rolnictwa ekologicznego lub czerpią dochód z produkcji.
Wszystkie gospodarstwa zgłoszone do etapu wojewódzkiego konkursu poddano szczegółowej ocenie pod względem: asortymentu oraz wielkości produkcji, jej jakości, formy promocji, przetwórstwa, różnorodności w gospodarstwie, wykorzystania starych i lokalnych odmian i ras w produkcji, wpływu sposobu gospodarowania na środowisko, działalności edukacyjnej.
Gospodarstwa oceniła wojewódzka komisja konkursowa powołaną przez dyrektora Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Komisja wyłoniła następujących laureatów:
- I miejsce Agata Machocka
Agata Machocka prowadzi w Cisowie, w powiecie kieleckim, 7-hektarowe gospodarstwo ekologiczne, certyfikowane od 2004 roku. Gospodarstwo u Machockich to gospodarstwo rodzinne. Głównymi produktami w gospodarstwie są: malina, truskawka, porzeczka czerwona, borówka wysoka oraz duży asortyment warzyw: warzywa korzeniowe, pomidory, papryka, ogórek, dynia, cukinia, fasola szparagowa, koper, kapusta, czosnek, cebula i sałata.
Pani Agata w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) prowadzi przetwórstwo własnych płodów rolnych. Oferuje do sprzedaży m.in.: dżemy owocowe (malinowo – jabłkowe, truskawkowe i malinowe), powidła śliwkowe, soki i syropy malinowe oraz ketchup cukiniowo-pomidorowy, a także susz owocowy. Gospodarstwo zdobyło wiele nagród i wyróżnień.
- II miejsce Małgorzata Kosno
Małgorzata Kosno w Jędrzejowie koło Ostrowca Świętokrzyskiego prowadzi gospodarstwo ekologiczne ,,Wichrowe Eko’. Jest to rodzinne gospodarstwo, które od 2002 roku prowadzi produkcję zgodną z metodami rolnictwa ekologicznego. Na ponad 8 hektarach uprawia głównie dynie, maliny i zboża. Prowadzi sprzedaż produktów w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego. Z ekologicznego ziarna we własnym młynie produkowana jest mąka pszenna, mąka pszenna pełnoziarnista, mąka orkiszowa. Produkuje we własnej suszarni również sezonowe suszone owoce i warzywa. Od 2024 roku prowadzona jest tu zagroda edukacyjna dla grup przedszkolaków i uczniów. W ramach programu zajęć dzieci zapoznają się z trzema ścieżkami edukacyjnymi Kraina Dyni, Od pola do mąki – mąki ekologiczne, Młody zielarz – domowe wykorzystanie ziół,
- III miejsce Piotr Lasek
Piotr Lasek jest właścicielem 7-hektarowego gospodarstwa ekologicznego położonego w Kurowie, w gminie Lipnik, w powiecie opatowskim. Gospodarstwo jest jednym z prekursorów i propagatorów rolnictwa ekologicznego w powiecie opatowskim i od 1999 roku prowadzi produkcję metodami ekologicznymi. Głównymi produktami w jego gospodarstwie są: warzywa korzeniowe (marchew, burak ćwikłowy), dynia, cukinia, kapusta, cebula, jarmuż i ziemniaki. Oprócz warzyw, w gospodarstwie uprawia się rośliny sadownicze w tym morela, czereśnia, wiśnia, jabłoń, grusza oraz jagodowe, przede wszystkim czarna porzeczka.
- Komisja konkursowa w tej edycji przyznała również wyróżnienie. Otrzymała je Beata Gruszka.
Beata Gruszka prowadzi rodzinne 16-hektarowe gospodarstwo w Kocinie, w gminie Opatowiec, w powiecie kazimierskim, które częściowo znajduje się na terenie Nadnidziańskiego Parku Krajobrazowego, Otuliny Nadnidziańskiego Parku Krajobrazowego, jak również Obszaru NATURA 2000. Produkcję metodami ekologicznymi prowadzi od osiemnastu lat. Produkuje głównie: fasolę zwykłą, wielokwiatową, babkę płesznik, pietruszkę naciową, posiada też sad jabłoniowy. Przygotowane produkty ekologiczne sprzedaje stałym odbiorcom.