101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
niedziela, 13 lipca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Które ziemniaki najlepsze na obiad?

Ziemniaki droższe w skupach i na targowiskach. O ile zdrożały?

Fot. Jarosław Kubalski / Radio Kielce

Ziemniaki, które na świecie uprawiane są prawdopodobnie od ośmiu tysięcy lat, a w Europie od XVI wieku doczekały się wielu odmian i typów kulinarnych. Z których ugotować zupę, zrobić placki, a które wykorzystać na puree lub frytki – radzi ekspert ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego?   

Rosnące pod ziemią bulwy ziemniaków są bardzo wartościowym warzywem. Zawierają znaczące ilości witamin C i B, błonnik pokarmowy oraz pierwiastki, takie jak: magnez, potas i fosfor.

Jak informuje Barbara Górska ze Świętokrzyskiego Oddziału Doradztwa Rolniczego, można wyróżnić cztery typy kulinarne ziemniaków: A, B, C i D oraz pośrednie AB, BC, CD, AB-B, B-BC i td.

– Klasyfikacja ta opiera się na podstawie zawartości suchej masy i skrobi w bulwie, a co za tym idzie, wskazuje najwłaściwsze przeznaczenie danej odmiany – mówi Barbara Górska.

Które ziemniaki najlepsze na obiad?
Fot. Jarosław Kubalski / Radio Kielce

Typ kulinarny A

Odmiany ziemniaków zaliczanych do typu A nie rozgotowują się. Mają zwięzły miąższ, małą zawartość skrobi i słabo rumienią się przy podsmażaniu. Sprawdzą się do sałatek, zup, zapiekanek oraz na placki ziemniaczane. Najpopularniejsze odmiany zaliczane do typu A to: Agata, Annabelle, Almera, Belinda, Cecile, Dali, Denar, Impala, Impresja, Lord, Mozart, Musica, Nicola, Oberon, Viviana, Volumia.

Typ kulinarny B 

To najbardziej popularne ziemniaki. Mają dość zwięzłą konsystencję miąższu, są lekko mączyste i wilgotne. Po ugotowaniu są lekko spękane i maja skłonność do rozgotowywania się. Dzięki swojej strukturze nadają się zarówno do sałatek, zapiekanek i zup, jak również kopytek oraz jako dodatek obiadowy tzw. ziemniak z wody. Najpopularniejsze odmiany ziemniaków typu B to: Arielle, Asterix, Agria, Augusta, Bellarosa, Bellini, Belmonda, Bila, Bohun, Carrera, Colette, Cyprian, Ditta, Folva, Fresco, Gala, Ignacy, Ingrid, Irga, Irys, Jelly, Latona, Lavinia, Lilly, Michalina, Ramos, Sante, Satina, Stasia, Syrena, Victoria.

Typ kulinarny C 

To ziemniaki, które posiadają dużą zawartość skrobi, a miąższ po ugotowaniu jest suchy i mączysty. Dobrze sprawdzi się do przyrządzenia frytek, puree oraz placków ziemniaczanych. Najpopularniejsze odmiany ziemniaków zaliczanych do tej grupy to: Ametyst, Agnes, Bryza, Cekin, Courage, Courlan, Donald, Etiuda, Gracja, Gustaw, Honorata, Jurata, Jurek, Justa, Jutrzenka, Lady Claire, Lady Florina, Lasakra, Legenda, Magnolia, Malaga, Marlen, Mazur, Melody.

Typ kulinarny D

Odmiany należące do tego typu kulinarnego są bardzo mączyste, posiadają suchy i szorstki miąższ, który całkowicie się rozgotowuje. Nie mają większego zastosowania kulinarnego i nie wykorzystuje się ich bezpośrednio do spożycia.

ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA

FOLK RADIO

Tagi: Barbara GórskaŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)uprawaziemniaki
Udostępnij239Tweet149Wyślij
Poprzedni wpis

Tajemnicza pasta z wędzonego jesiotra z prestiżową Perłą

Następny wpis

„Smaki Gęsiny” w Tokarni z gęsia kielecką w roli głównej

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
16.10.2022. Tokarnia. Smaki Gęsiny / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce

„Smaki Gęsiny” w Tokarni z gęsia kielecką w roli głównej

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.