101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
piątek, 18 lipca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Kugiel radoszycki na każdą porę i okazję

Wojciech Buczkowski, prezes Koła Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich Nasze Podlesie z gminy Radoszyce w powiecie koneckim. / Fot. Marzena Smoręda

Wojciech Buczkowski, prezes Koła Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich Nasze Podlesie z gminy Radoszyce w powiecie koneckim. / Fot. Marzena Smoręda

Znany w Radoszycach, nieznany w Kielcach i okolicy – kugiel radoszycki, nazywany również babką ziemniaczaną czy rejbakiem to pyszna zapiekanka z tartych ziemniaków, mięsa z żeberek, cebuli, jaj, śmietany i przypraw. Warto zrobić ją nie tylko od święta, tym bardziej teraz, w sezonie ziemniaczanym. Można powiedzieć, że to po prostu niebo w gębie!

Kugiel radoszycki, którą chwalimy się na różnych imprezach to potrawa ciekawa. Jest znana i nieznana, bo to zależy od geograficznego położenia. Na przykład w Kielcach kugiel jest nieznany, natomiast w odległości zaledwie 30 kilometrów, w Radoszycach jest to miejscowy przysmak – mówi Wojciech Buczkowski, prezes Koła Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich Nasze Podlesie z gminy Radoszyce w powiecie koneckim.

Jak mówi prezes KGW Nasze Podlesie, słowo „kugiel” w języku niemieckim oznacza „okrągły”, nawiązując do kształtu naczynia, w którym danie jest zapiekane. Od dawien dawna przyrządzany w Radoszycach ma związki z kulturą żydowską, ponieważ dawniej ta babka ziemniaczana przygotowywana była z gęsiną.

– Dzisiaj kugiel radoszycki doczekał się innej wersji – z mięsem z żeberek, ewentualnie karkówki. Tarte ziemniaki z dobrze zamarynowanym mięsem i cebulą zapieka się obecnie w elektrycznych bądź gazowych piekarnikach, natomiast dawniej pieczony był w piecu chlebowym.

Dawniej kugiel związany był z zakończeniem postu. – Ludzie po mszy świętej kościele wracali do domu, gdzie czekał na nich w piecu chlebowym pieczony poprzedniego dnia i nadal gorący kugiel. Po zakończeniu postu takie danie z mięsem można było już jeść. Mogę powiedzieć tylko tyle: Niebo w gębie! – mówi prezes Wojciech Buczkowski.

Kugiel radoszycki / Fot. Marzena Smoręda
Kugiel radoszycki / Fot. Marzena Smoręda

RADIO KIELCE ZOOM NA WIEŚ
FOLK RADIO

Tagi: babka ziemniaczanaKGW Nasze Podlesiekugiel radoszyckiRadoszyceWojciech Buczkowski
Udostępnij235Tweet147Wyślij
Poprzedni wpis

Zabraknie oleju?

Następny wpis

Warzywa obrodziły! Jak rosną w tym roku?

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Fot. Edward Galus Okręg Świętokrzyski Polskiego Związku Działkowców

Warzywa obrodziły! Jak rosną w tym roku?

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.