Wystarczą ziemniaki, grzyby, cebula i boczek, aby przygotować kugiel, czyli pyszny placek ziemniaczany z sosem z grzybów. Koło Gospodyń Wiejskich „Kowalanki” zdradziły swój przepis na ten wiejski specjał.
Składniki: 3 kg ziemniaków, 1 cebula, 30 dag boczku, 3 jajka, 6 łyżek mąki, grzyby sezonowe, np. cierzniówki, czyli maślaki, sól, pieprz według uznania.
Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na grubych lub średnich oczkach. Do startych ziemniaków dodać podsmażony boczek z cebulą, grzyby, jajka, mąkę, przyprawy i całość dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę ziemniaczaną wylać do pojemnika żaroodpornego nasmarowanego masłem i włożyć do mocno nagrzanego pieca chlebowego na około 1,5 godziny. Podawać z sosem grzybowym i zasmażaną kapustą.
Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich „Kowalanki” z Kowali w powiecie kieleckim.