101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Kwiaty, liście i owoce leśne na zdrowie. Pora na ich zbiór

Aleksandra Imosa, przewodniczka po Parku Etnograficznym w Tokarni. / Fot. Muzeum Wsi Kieleckiej

Aleksandra Imosa, przewodniczka po Parku Etnograficznym w Tokarni. / Fot. Muzeum Wsi Kieleckiej

Susz i owoce kwiatów lipy, liście i owoce poziomek, malin, jeżyn to nieocenione jesienią i zimą dla zdrowia i samopoczucia składniki na smaczne napary. W pełni lata warto je zbierać i suszyć.    

– Herbatki ziołowe, które koją serce, umysł i ciało pić będziemy jesienią i zimą, ale już teraz w pełni lata, w pełnym rozkwicie i owocowaniu roślin warto nazbierać i przygotować te surowce zielne, które posłużą później do przyrządzania smakowitych i zdrowych naparów – radzi Aleksandra Imosa, przewodniczka po Parku Etnograficznym w Tokarni.

Jak wyjaśnia, jednym z najpopularniejszych od wieków suszów był kwiat lipy.

– Nasze babki zbierały go każdego roku. Obecnie lipa wykorzystywana jest także w inny sposób. Można spotkać przepisy na sporządzanie z owoców lipy – małych kuleczek – swoistych kaparów.  Nadal jednak suszony kwiat lipy, odpowiednio przechowywany po wysuszeniu, jest nieoceniony w czasie jesiennych i zimowych przeziębień. Działa napotnie i szybko stawia na nogi – wyjaśnia Aleksandra Imosa.

Do sporządzania naparów owocowo-ziołowych mogą być również wykorzystane inne rośliny. Nie tylko smakowite owoce, ale i liście poziomek, malin czy jeżyn mogą służyć naszemu zdrowiu i dobremu samopoczuciu.

Lipa działa ściągająco, zmiękczająco i osłaniająco. Przyda się w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła, suchego kaszlu, zmniejszając jego napady, a według medycyny ludowej, pita z sokiem malinowym i miodem ma działanie przeciwgorączkowe.

Aleksandra Imosa, przewodniczka po Parku Etnograficznym w Tokarni. / fot. Mariusz Łężniak
Aleksandra Imosa, przewodniczka po Parku Etnograficznym w Tokarni. / fot. Mariusz Łężniak

ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA


FOLK RADIO


WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE / wielkaliteratura.online


Tagi: Aleksandra Imosaherbaty ziołowekwiaty lipyPark Etnograficzny w Tokarnisusz
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Będzie „Rym Cym Cym… na ludowo” w Małogoszczu

Następny wpis

Barszcz grzybowy z fasolą

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Barszcz grzybowy z fasolą / Fot. ŚODR

Barszcz grzybowy z fasolą

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.