Susz i owoce kwiatów lipy, liście i owoce poziomek, malin, jeżyn to nieocenione jesienią i zimą dla zdrowia i samopoczucia składniki na smaczne napary. W pełni lata warto je zbierać i suszyć.
– Herbatki ziołowe, które koją serce, umysł i ciało pić będziemy jesienią i zimą, ale już teraz w pełni lata, w pełnym rozkwicie i owocowaniu roślin warto nazbierać i przygotować te surowce zielne, które posłużą później do przyrządzania smakowitych i zdrowych naparów – radzi Aleksandra Imosa, przewodniczka po Parku Etnograficznym w Tokarni.
Jak wyjaśnia, jednym z najpopularniejszych od wieków suszów był kwiat lipy.
– Nasze babki zbierały go każdego roku. Obecnie lipa wykorzystywana jest także w inny sposób. Można spotkać przepisy na sporządzanie z owoców lipy – małych kuleczek – swoistych kaparów. Nadal jednak suszony kwiat lipy, odpowiednio przechowywany po wysuszeniu, jest nieoceniony w czasie jesiennych i zimowych przeziębień. Działa napotnie i szybko stawia na nogi – wyjaśnia Aleksandra Imosa.
Do sporządzania naparów owocowo-ziołowych mogą być również wykorzystane inne rośliny. Nie tylko smakowite owoce, ale i liście poziomek, malin czy jeżyn mogą służyć naszemu zdrowiu i dobremu samopoczuciu.
Lipa działa ściągająco, zmiękczająco i osłaniająco. Przyda się w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła, suchego kaszlu, zmniejszając jego napady, a według medycyny ludowej, pita z sokiem malinowym i miodem ma działanie przeciwgorączkowe.