101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
niedziela, 25 września, 2022

AGREST

Agrest
Agrest

Porzeczka agrest (Ribes uva-crispa L.), zwyczajowo nazywana agrestem – gatunek krzewu z rodziny agrestowatych (Grossulariaceae DC.). Występuje w stanie dzikim w Europie, Azji, Afryce. W Polsce roślina uprawiana, dość często dziczejąca (kenofit, agriofit).

WARTOŚCI ODŻYWCZE / KALORYCZNE

Witamina C (prawie 28 mg w 100 g owoców), witamina B6 (6 µg), witamina A (290 IU) oraz witamina E (0,37 mg), a także kwas foliowy (6 µg), niacyna (0,3 mg), tiamina (0,04 mg), ryboflawina (0,03 mg), potas (198 mg w 100 g agrestu), fosfor (27 mg), wapń (25 mg), magnez (10 mg), sód (1 mg), żelazo (0,31 mg). Poza tym agrest zawiera również luteinę, pektyny, kwasy organiczne, tłuszcze, białko, węglowodany.

PORADY

Sadzonki agrestu najlepiej jest sadzić jesienią, w okresie od połowy października do listopada. Jesienny termin sadzenia jest polecany ze względu na to, że systemy korzeniowe roślin zdążą się zregenerować przed nastaniem zimy i przyspieszy to rozwój krzewów na wiosnę.
Jeżeli zdecydujemy się na sadzenie wiosenne, należy je wykonać jak najwcześniej, gdy tylko przygotujemy stanowisko i zdobędziemy sadzonki (marzec – kwiecień). Pamiętajmy wówczas o regularnym nawadnianiu posadzonych roślin

CIEKAWOSTKI

W kuchni wykorzystywane są owoce. Można je zjadać zarówno na surowo, jak i w przetworach, oraz suszone lub kandyzowane.

POPULARNE ODMIANY

Odmiana Termin sadzenia Termin zbioru / spożycia
Odmiany o zielonych owocach
Invicta X-XI, III-IV VII
Resistenta X-XI, III-IV VII
Biały triumf X-XI, III-IV VII
Odmiany o czerwonych owocach
Czerwony Triumf X-XI, III-IV VII
Kamieniar X-XI, III-IV VII
Pax X-XI, III-IV VII

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA