101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
niedziela, 14 sierpnia, 2022

BORÓWKA AMERYKAŃSKA

Borówka amerykańska
Borówka amerykańska

Borówka wysoka, niebieska jagoda (Vaccinium corymbosum L.) – gatunek rośliny wieloletniej z rodziny wrzosowatych (Ericaceae). Pochodzi z Ameryki Północnej, ale rozprzestrzenił się w naturalnym środowisku także w Japonii, Nowej Zelandii i w niektórych rejonach Europy (Wielka Brytania, Holandia). Jest uprawiany w wielu krajach, również w Polsce (w 1999 na 350 ha zbierano plon w wysokości ok. 800 t).

WARTOŚCI ODŻYWCZE / KALORYCZNE

Wartość energetyczna – 57 kcal, białko ogółem – 0.74 g, tłuszcz – 0.33 g węglowodany – 14.49 g (w tym cukry proste 9.96 g), błonnik – 2.4 g, witamina C – 9.7 mg, tiamina – 0.037 mg, ryboflawina – 0.0416 mg, niacyna – 0.418 mg, witamina B6 – 0.052 mg, kwas foliowy – 6 µg, witamina A – 54 IU, witamina E – 0.57 mg, witamina K – 19.3 µg, wapń – 6 mg, Żelazo – 0.28 mg, magnez – 6 mg, fosfor – 12 mg, potas – 77 mg, Sód – 1 mg, cynk – 0.16 mg.

PORADY

Borówki amerykańskie możemy sadzić przez cały sezon wegetacyjny, termin uzależniony jest od sadzonek. W centrach ogrodniczych można kupić borówki najczęściej wiosną (od marca) i jesienią (od września). Są to najczęściej 2-3-letnie krzewy w doniczkach o wysokości pędów 30-40 cm (dobrze się przyjmują i zaczynają owocować już w następnym roku). Borówki wymagają specyficznego podłoża, poniżej przedstawiamy zasady sadzenia:
Przed posadzeniem borówek musimy wykopać spory dołek o głębokości min. 40 cm i szerokości 60-80 cm (dla każdej rośliny przygotowujemy oddzielny dołek). Krzewy sadzimy w rzędach w odległości około 1,5-2,5 m od siebie, około 5 cm głębiej, niż rosły w doniczce. Dołki wypełniamy mieszanką kwaśnego torfu i ziemi ogrodowej. Wokół posadzonych krzewów usypujemy kopczyk z przekompostowanych trocin lub rozdrobnionej kory sosnowej. Posadzone rośliny obficie podlewamy.

CIEKAWOSTKI

Owoce są smaczne i mają dużą wartość odżywczą. Są bogate w cukry, kwasy mineralne, sole mineralne, pektyny, witaminy. Nadają się do spożycia na surowo jako owoc deserowy, jak również na przetwory.

POPULARNE ODMIANY

Odmiana Termin sadzenia Termin zbioru / spożycia
Duke III-IV, IX-X 2 poł. VII
Bluetta III-IV, IX-X 2 poł. VII
Bluecrop III-IV, IX-X pocz. VIII
Brigitta III-IV, IX-X 2 poł. VIII
Darrow III-IV, IX-X 2 poł. VIII – pocz. IX

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA