Cebula jest obecnie jednym z najbardziej poszukiwanych towarów na rynku warzyw. Wpływ na tę sytuację mają wojna w Ukrainie, mniejsze nasadzenia i niesprzyjająca w ubiegłym sezonie susza w Europie, która znacznie ograniczyła jej zbiory. Ceny detaliczne na targowiskach i w sklepach sięgają w tym roku nawet 5 złotych za kilogram.
Chociaż cebula jest warzywem o charakterystycznym ostrym smaku i zapachu, i nie wszystkim może smakować, warto włączyć ją do jadłospisu, ponieważ w swoim składzie zawiera cenne witaminy, minerały oraz błonnik. Jest to warzywo niskokaloryczne.
Najstarsze zapisy wskazują, że cebulę zaczęto uprawiać w Chinach już w pięć tysięcy lat przed naszą erą. Obecnie w bardzo wielu odmianach jest uprawiana i spożywana na całym świecie, zarówno w strefie klimatu umiarkowanego, jak i w tropikach i subtropikach.
Najpopularniejsze odmiany to: cebula żółta, biała, czerwona, zielona, słodka oraz szalotka.