Ciecierzyca pospolitaCiecierzyca pospolita (Cicer arietinum L.) – roślina jedn... More (Cicer arietinum L.) – roślina jednoroczna z rodziny bobowatych. Pochodzi z zachodniej Azji. Znana jest też pod nazwą grochGroch (Pisum L.) – rodzaj roślin jednorocznych z rodziny ... More włoski. Występuje wyłącznie jako roślina uprawna. Najstarsze ślady, które zostały po niej znalezione na Bliskim Wschodzie pochodzą prawdopodobnie z okolic 8500–7500 p.n.e.
WARTOŚCI ODŻYWCZE / KALORYCZNE
Bogata w białko i w inne wartościowe składniki odżywcze, 100 g ugotowanych nasion to zaledwie 160 kcal. Nasiona ciecierzycy zawierają 50% skrobi, 24% przyswajalnego białka, witaminy A, K oraz z grupy B, a także makroelementy (potas, magnez, fosfor) i mikroelementy (mangan, miedź, żelazo). W 100 g ciecierzycy znajdziemy aż 7,6 g błonnika pokarmowego.
PORADY
Roślina ciepłolubna. Wymagania uprawowe to przewiewna, żyzna gleba, o odczynie pH 5,7 – 7,2. Należy unikać stanowisk podmokłych. Cała roślina pokryta jest drobnymi włoskami zawierającymi kwas szczawiowy, który drażni skórę.
CIEKAWOSTKI
Ciecierzyca to nie to samo co cieciorka. Pierwsza z nich to Cicer arietinum, druga Coronilla i jest roslina ozdobną.
Doskonale zastępuje mięso. Stanowi m.in. podstawowy składnik hummusu.
Aquafaba to po prostu woda, która została po gotowaniu ciecierzycy, jest ona niskokaloryczna i bezglutenowa.
Okłady z liści ciecierzycy pomagają w leczeniu zwichnięć.
POPULARNE ODMIANY
Rodzaj / Odmiana | Termin siania / sadzenia | Termin zbioru |
Desai – o pomarszczonych, w różnych kolorach nasiona | W Polsce raczej nie uprawiana | W Polsce raczej nie uprawiana |
Kabuli – duże, kremowe nasiona | V | Niedojrzałe strąki VII – VIII Na suche nasiona IX |
Annegeri | V | Niedojrzałe strąki VII – VIII Na suche nasiona IX |