101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
wtorek, 23 kwietnia, 2024

CIECIERZYCA POSPOLITA

Ciecierzyca / Fot. Pixabay
Ciecierzyca / Fot. Pixabay

Ciecierzyca pospolita (Cicer arietinum L.) – roślina jednoroczna z rodziny bobowatych. Pochodzi z zachodniej Azji. Znana jest też pod nazwą groch włoski. Występuje wyłącznie jako roślina uprawna. Najstarsze ślady, które zostały po niej znalezione na Bliskim Wschodzie pochodzą prawdopodobnie z okolic 8500–7500 p.n.e.

WARTOŚCI ODŻYWCZE / KALORYCZNE

Bogata w białko i w inne wartościowe składniki odżywcze, 100 g ugotowanych nasion to zaledwie 160 kcal. Nasiona ciecierzycy zawierają 50% skrobi, 24% przyswajalnego białka, witaminy A, K oraz z grupy B, a także makroelementy (potas, magnez, fosfor) i mikroelementy (mangan, miedź, żelazo). W 100 g ciecierzycy znajdziemy aż 7,6 g błonnika pokarmowego.

PORADY

Roślina ciepłolubna. Wymagania uprawowe to przewiewna, żyzna gleba, o odczynie pH 5,7 – 7,2. Należy unikać stanowisk podmokłych. Cała roślina pokryta jest drobnymi włoskami zawierającymi kwas szczawiowy, który drażni skórę.

CIEKAWOSTKI

Ciecierzyca to nie to samo co cieciorka. Pierwsza z nich to Cicer arietinum, druga Coronilla i jest roslina ozdobną.
Doskonale zastępuje mięso. Stanowi m.in. podstawowy składnik hummusu.
Aquafaba to po prostu woda, która została po gotowaniu ciecierzycy, jest ona niskokaloryczna i bezglutenowa.
Okłady z liści ciecierzycy pomagają w leczeniu zwichnięć.

POPULARNE ODMIANY

Rodzaj / Odmiana Termin siania / sadzenia Termin zbioru
Desai – o pomarszczonych, w różnych kolorach nasiona W Polsce raczej nie uprawiana W Polsce raczej nie uprawiana
Kabuli – duże, kremowe nasiona V Niedojrzałe strąki VII – VIII
Na suche nasiona IX
Annegeri V Niedojrzałe strąki VII – VIII
Na suche nasiona IX

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA