101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
sobota, 27 kwietnia, 2024

CZEREŚNIA

Czereśnie
Czereśnie

Czereśnie – jadalne owoce wiśni ptasiej, zwanej także czereśnią, trześnią, u odmian uprawnych nierzadko też pochodzenia mieszańcowego w wyniku krzyżowania z wiśnią pospolitą i w takim przypadku zwane też czerechami.

WARTOŚCI ODŻYWCZE / KALORYCZNE

Wartość energetyczna – 63 kcal, białko ogółem – 1.06 g, tłuszcz – 0.20 g, węglowodany – 16.01 g, błonnik – 2.1 g, witamina C – 7.0 mg, tiamina – 0.027 mg, ryboflawina – 0.033 mg, niacyna – 0.154 mg, witamina B6 – 0.049 mg, kwas foliowy –  4 µg, witamina A – 64 IU, witamina E – 0.07 mg, witamina K – 2.1 µg, wapń – 13 mg, żelazo – 0.36 mg, magnez – 11 mg, fosfor – 21 mg, potas – 222 mg, cynk – 0.07 mg.

PORADY

Czereśnie można sadzić w dwóch terminach: wczesną wiosną (marzec, kwiecień) oraz jesienią (październik). W przypadku czereśni termin spożycia pokrywa się z terminem zbioru.

CIEKAWOSTKI

Najgrubsza czereśnia w Polsce (na terenie Lasów Państwowych) rośnie w Myscowej, na stokach góry Polana w Beskidzie Niskim i ma 356 cm obwodu i 22 metry wysokości.

POPULARNE ODMIANY

Odmiana Termin sadzenia Termin zbioru / spożycia
Odmiany wczesne
Kassina X / III-IV kon. V – 1 poł. VI
Królowa Majówek X / III-IV 2 poł. V – pocz. VI
Rivan X / III-IV 2 poł. V
Odmiany średnio późne
Bing X / III-IV 1 poł. VI
Burlat X / III-IV 1 poł. VI
Merton X / II-IV 2 poł. VI
Odmiany późne
Kordia Techlovicka X / III-IV 2 poł. VII
Van X / III-IV 2 poł. VII
Stella X / III-IV 2 poł. VII

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA