
Czereśnie – jadalne owoce wiśni ptasiej, zwanej także czereśnią, trześnią, u odmian uprawnych nierzadko też pochodzenia mieszańcowego w wyniku krzyżowania z wiśnią pospolitą i w takim przypadku zwane też czerechami.
WARTOŚCI ODŻYWCZE / KALORYCZNE
Wartość energetyczna – 63 kcal, białko ogółem – 1.06 g, tłuszcz – 0.20 g, węglowodany – 16.01 g, błonnik – 2.1 g, witamina C – 7.0 mg, tiamina – 0.027 mg, ryboflawina – 0.033 mg, niacyna – 0.154 mg, witamina B6 – 0.049 mg, kwas foliowy – 4 µg, witamina A – 64 IU, witamina E – 0.07 mg, witamina K – 2.1 µg, wapń – 13 mg, żelazo – 0.36 mg, magnez – 11 mg, fosfor – 21 mg, potas – 222 mg, cynk – 0.07 mg.
PORADY
Czereśnie można sadzić w dwóch terminach: wczesną wiosną (marzec, kwiecień) oraz jesienią (październik). W przypadku czereśni termin spożycia pokrywa się z terminem zbioru.
CIEKAWOSTKI
Najgrubsza czereśnia w Polsce (na terenie Lasów Państwowych) rośnie w Myscowej, na stokach góry Polana w Beskidzie Niskim i ma 356 cm obwodu i 22 metry wysokości.
POPULARNE ODMIANY
Odmiana | Termin sadzenia | Termin zbioru / spożycia |
Odmiany wczesne | ||
Kassina | X / III-IV | kon. V – 1 poł. VI |
Królowa Majówek | X / III-IV | 2 poł. V – pocz. VI |
Rivan | X / III-IV | 2 poł. V |
Odmiany średnio późne | ||
Bing | X / III-IV | 1 poł. VI |
Burlat | X / III-IV | 1 poł. VI |
Merton | X / II-IV | 2 poł. VI |
Odmiany późne | ||
Kordia Techlovicka | X / III-IV | 2 poł. VII |
Van | X / III-IV | 2 poł. VII |
Stella | X / III-IV | 2 poł. VII |