101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
niedziela, 25 września, 2022

DYNIA

Dynia
Dynia

Dynia (Cucurbita L.) – rodzaj roślin jednorocznych z rodziny dyniowatych obejmujący około 20 gatunków. W stanie dzikim występują w strefach klimatu gorącego i ciepłego Ameryki.

WARTOŚCI ODŻYWCZE / KALORYCZNE

Spośród owoców i warzyw uprawianych w Polsce dynia jest jednym z bogatszych źródeł β-karotenu, który wraz z witaminą C chroni przed wolnymi rodnikami. Jeśli chodzi o kaloryczność dyni, 100 g surowego warzywa to zaledwie 26 kcal. Natomiast jeszcze mniejszą wartością energetyczną charakteryzuje się dynia ugotowana – ma zaledwie 20 kcal, można ją smażyć i piec bez obaw, że straci ważne składników. Miąższ dyni charakteryzuje się małą ilość składników podstawowych (białko, tłuszcze, węglowodany), zaś stosunkowo dużą ilość witamin i soli mineralnych. Dynia jest warzywem niskokalorycznym i lekkostrawnym. Soki i przeciery z dyni działają moczopędnie, odtruwająco i regulującą przemianę materii. Poza tym jej spożycie wpływa korzystnie na spadek cholesterolu i glukozy we krwi. Zapobiega tym samym cukrzycy i poprawia profil lipidowy osób mających problem z cholesterolem. Spożycie dyni wpływa stymulująco na wydzielanie żółci oraz działa łagodząco i regenerująco na przewód pokarmowy oraz wątrobę.

PORADY

Uprawiana jest z nasion. Roślina światłolubna i ciepłolubna (optymalna dla niej temp. to +25 °C), o bardzo dużym zapotrzebowaniu na wodę. Jeśli jest intensywnie nawożona, rośnie nawet na jałowych piaskach. W dobrych warunkach rozpoczyna kwitnienie po 40-60 dniach od zasiewu.

CIEKAWOSTKI

Od 2004 roku w miejscowości Bikschote w Belgii odbywają się mistrzostwa Europy w Punkin Chunkin, czyli dyscyplinie sportu polegającej na wystrzeliwaniu dyni w dal za pomocą takich urządzeń jak armaty, katapulty, czy proce.

POPULARNE ODMIANY

Rodzaj / Odmiana Termin siania / sadzenia Termin zbioru
Cukinia zwyczajna
Atena Polka F1 (pomarańczowa) Rozsada: VI VII-IX
Nefryt F1, Nimba Soraya – Soraya Oża (zielona)
Grunt: V VII-IX
Sadzenie rozsady do gruntu: V VII-IX
Piżmowa
Butternut – odmiana późna Rozsada: VI VIII-X
Muscade De Provence – odmiana późna
Grunt: V X-XI
Sadzenie rozsady do gruntu: V X-XI

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA