
FasolaFasola zwykła, f. zwyczajna (Phaseolus vulgaris L.) – gat... More zwykła, f. zwyczajna (Phaseolus vulgaris L.) – gatunek roślin jednorocznych należący do rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, jest w wielu odmianach uprawiany w różnych rejonach świata. W Polsce wyłącznie jako roślina uprawna (bardzo rzadko jako efemerofit).
WARTOŚCI ODŻYWCZE / KALORYCZNE
W 100 gramach fasolki szparagowej znajdziemy 31 kalorii. Odmiany fasolki szparagowej żółtej charakteryzują się delikatniejszym i bardziej kremowym smakiem. Żółta fasolkaFasola zwykła, f. zwyczajna (Phaseolus vulgaris L.) – gat... More szparagowa jest również bogatym źródłem potasu i fosforu. Fasolka
Fasola zwykła, f. zwyczajna (Phaseolus vulgaris L.) – gat... More szparagowa zielona w odróżnieniu od żółtej fasolki szparagowej ma bardziej wyrazisty smak. Zielona fasolka
Fasola zwykła, f. zwyczajna (Phaseolus vulgaris L.) – gat... More szparagowa zawiera również więcej witaminy A i kwasu foliowego. Zielona fasolka
Fasola zwykła, f. zwyczajna (Phaseolus vulgaris L.) – gat... More szparagowa jest więc częściej polecana kobietom w ciąży, osobom chorym na cukrzycę i z niedoborami żelaza.
PORADY
Uprawiana jako warzywo, z grupy tzw. roślin strączkowych. Do celów spożywczych wykorzystywane są głównie nasiona, zawierające dużo białka, a u odmian szparagowych całe strąki. Fasola szparagowaFasola zwykła, f. zwyczajna (Phaseolus vulgaris L.) – gat... More jest spożywana jako świeża po ugotowaniu, lub jest przetwarzana – konserwowana i zamrażana. Fasola szparagowa
Fasola zwykła, f. zwyczajna (Phaseolus vulgaris L.) – gat... More należy do warzyw ciepłolubnych, dlatego można ją przechowywać w temperaturze 8-10 stopni C, przy wilgotności względnej powietrza 85-90% / 5-7 dni. Fasola
Fasola zwykła, f. zwyczajna (Phaseolus vulgaris L.) – gat... More należy do warzyw o dużej wartości odżywczej. Została udomowiona przez Indian na długo przed podbojem tych ziem przez hiszpańskich i portugalskich konkwistadorów. Zresztą ci ostatni rychło docenili zalety fasoli i sprowadzili jej nasiona do Starego Świata, przyczyniając się do rozpowszechnienia uprawy tej rośliny na skalę towarową nie tylko na kontynencie europejskim, ale również w Afryce i Azji.
CIEKAWOSTKI
Wyhodowano liczne odmiany fasoli jako rośliny ozdobne ze względu na ich piękne kwiaty.
POPULARNE ODMIANY
Rodzaj / Odmiana | Termin siania / sadzenia | Termin zbioru |
Tyczna | ||
Blauhilde – odmiana wczesna (fioletowa) |
Grunt: II poł. V
|
VII-IX
|
Hilds Neckarkonigin – odmiana wczesna (zielona) | ||
Goldmarie – odmiana średnio wczesna (żółta) | ||
Karłowa | ||
Korona – odmiana bardzo wczesna (żółta) | Grunt: V | VII-X |
Ferrari – odmiana bardzo wczesna (zielona) | Grunt: II poł. V – 1 poł. VII | VII-X |
Purple Teepee – odmiana wczesna (fioletowa) | Grunt: V – I poł. VII | VII-IX |
Złota Saxa, Esterka – odmiana wczesna (żółta) | Grunt: II poł. V – 1 poł. VII | VII-X |
Berggold – odmiana wczesna (żółta) | Grunt: V-VI | VII-X |
Supernano Giallo – odmiana średnio wczesna (żółta) | Grunt: V-VII | VII-IX |
Galopka – odmiana średnio wczesna (żółta) | Grunt: II poł. V – 1 poł. VII | VII-X |
Goldpantera – odmiana średnio wczesna (żółta) | Grunt: V – 1 poł. VII | VII-IX |
Majorka – odmiana średnio późna (zielona) | Grunt: II poł. V – 1 poł. VII | VIII-X |
Syrenka – odmiana średnio późna (zielona) | Grunt: V – 1 poł. VII | VII-IX |
Nomad – odmiana późna (zielona) | Grunt: II poł. V – 1 poł. VII | VII-X |