Za kilka dni w kalendarzu swoje święto mają warzywa i owoce. W Światowy Dzień Owoców i Warzyw, który przypada 18 października, warto docenić ich rolę w codziennym jadłospisie i dowiedzieć się co najlepiej jeść.
Światowy Dzień Owoców i Warzyw podnosi świadomość społeczną co do znaczenia spożywania owoców i warzyw dla lepszego zdrowia. Po raz pierwszy obchodzono to święto w Nowej Zelandii 18 października 2013 roku. Światowy Dzień Owoców i Warzyw jest obchodzony corocznie w trzeci piątek października.
Jakie warzywa królują na polskim stole? Jak podaje Główny Urząd Statystyczny, przede wszystkim pomidory, ogórki, cebula, marchew, ziemniaki.
Ziemniaki ostatnio nieco spadły na liście najpopularniejszych w Polsce warzyw, bo jeszcze 20 lat temu Polak zjadał średnio prawie 8 kilogramów ziemniaków miesięcznie. Obecnie są to niecałe 3 kilogramy.
Ile warzyw i owoców trzeba jeść codziennie? WHO zaleca, aby jeść około 400 g warzyw i owoców dziennie, rozdzielonych na około 5 porcji.
Niewystarczająca ilość owoców i warzyw może być jednym z głównych czynników przedwczesnej śmierci, ponieważ to właśnie ruch i właściwa dieta zapewnić nam mogą zdrowie, czyli obniżyć ciśnienie krwi, zmniejszyć ryzyko chorób serca i raka oraz poprawić zdrowie układu pokarmowego.
Uwaga! Za najzdrowsze warzywo na świecie naukowcy uważają rukiew wodną, nazywaną również rzeżuchą wodną. Rukiew najlepiej smakuje na surowo, a umyte i osuszone liście warto dodawać do sałatek, surówek oraz jako dodatek na kanapki.
Moc zdrowia zapewnia zjadanie warzyw na surowo. Co warto jeść bez gotowania? Paprykę, korzeń pietruszki, liść pietruszki, boćwinę, brukselkę, brokuły, kalafiora, jarmuż, kapustę czerwoną, kapustę białą, rzepę, kapustę włoską, pekińską, kalarepę i chrzan.
Jakich warzyw nie jeść na surowo? Dyni, bakłażana, fasoli, soczewicy, ciecierzycy, ziemniaków, niedojrzałych pomidorów.
Najpopularniejsze owoce w Polsce to jabłka. Na jednego Polaka przypada rocznie około 13 kilogramów tych owoców. Na drugim miejscu są truskawki, jagody, maliny, agrest, porzeczki.
Z polskimi owocami konkurują cytrusy i banany. Ich spożycie systematycznie rośnie. Ostatnio wynosiło według GUS 12,8 kilograma na osobę.