101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
sobota, 27 lipca, 2024

JARMUŻ

Jarmuż / Fot. Pixabay
Jarmuż / Fot. Pixabay

Jarmuż (Brassica oleracea L. var. sabellica L.)- Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Nazywany jest inaczej kapustą warzywną. Pochodzi z atlantyckich wybrzeży Europy oraz rejonu Morza Śródziemnego, W zależności od odmiany, jadalne liście jarmużu przybierają różne odcienie zieleni, fioletu lub brązu..

WARTOŚCI ODŻYWCZE / KALORYCZNE

Jarmuż zawiera duże ilości białka, błonnika i witamin, zwłaszcza C i K oraz z grupy B. Jest też bogatym źródłem cennych pierwiastków, takich jak potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor, oraz sulforafan, który jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Jarmuż ma niewiele kalorii – w 100 g zawiera zaledwie 40 kcal.

PORADY

Jarmuż jest mrozoodporny i mało wymagający. Warzywo to zbiera się od jesieni do wiosny Jarmuż można zrywać latem. W tym okresie młode listki są delikatne, można je wykorzystywać do sałatek. W większości jarmuż zbieramy dopiero po mrozach.

CIEKAWOSTKI

Pierwsze odmiany jarmużu istniały już w starożytnej Grecji w IV wieku p.n.e. Do końca średniowiecza jarmuż był jednym z najpopularniejszych zielonolistnych warzyw w całej Europie.
Jarmuż jest także uprawiany jako roślina ozdobna.

POPULARNE ODMIANY

Rodzaj / Odmiana Termin siania / sadzenia Termin zbioru
Winterbor F1 – średniowysoki siew V – początek VI
sadzenie na miejsce stałe VI-VII
XI – cała zima
Redbor F1 – wysoki siew V – początek VI
sadzenie na miejsce stałe VI-VII
XI – cała zima
Niski Zielony Kędzierzawy siew V – początek VI
sadzenie na miejsce stałe VI-VII
XI – cała zima
Scarlet – wysoka siew V – początek VI
sadzenie na miejsce stałe VI-VII
XI – cała zima

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA