101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
niedziela, 25 września, 2022

LĘDŹWIAN SIEWNY

Lędźwian siewny / Fot. Wikipedia
Lędźwian siewny / Fot. Wikipedia

Lędźwian siewny (Lathyrus sativus) – to roślina jednoroczna, należąca do rodziny bobowatych. Znana jest także w naszym kraju jako groszek, groch płaski, biały, soczewica podlaska lub ruska. Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Do Polski (rejon Podlasia) dotarł towarzysząc soczewicy jako chwast w XVII wieku wraz z osadnictwem tatarskim.

WARTOŚCI ODŻYWCZE / KALORYCZNE

Nasiona lędźwianu zawierają aż 28-32 proc. białka, błonnik i ok. 2 proc. tłuszczu. Tłuszcz lędźwianu siewnego zawiera kwas PUFA (66,9 proc.). Nasiona zawierają też cenne aminokwasy oraz pierwiastki tj. cynk, miedź, magnez, bor, potas i wapń. 100g nasion to 324 kcal.

PORADY

Lędźwian siewny ma małe wymagania uprawowe. Jest on odporny na mróz, choroby grzybowe, jak i szkodniki. Wyróżnia się też tym, że dobrze znosi suszę.

CIEKAWOSTKI

Lędźwian siewny był znany już 8 tys. lat przed Chrystusem. Białko lędźwianu służy do wzbogacania niektórych produktów spożywczych. Nie ma tak silnych właściwości wzdymających, jak pozostałe rośliny z tej rodziny.

POPULARNE ODMIANY

Rodzaj / Odmiana Termin siania / sadzenia Termin zbioru
Derek III-IV VIII
Krab III-IV VIII

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA