
Malina – grupa gatunków z rodzaju Rubus L. wyróżniana zwyczajowo ze względu na czerwoną barwę owoców i łatwość ich odpadania od dna kwiatowego (pozostałe gatunki noszą zwyczajową nazwę rodzajową jeżyna). U różnych odmian uprawnych owoce mogą być koloru od czarnego i purpurowego, przez czerwony, żółty, do białawego.
WARTOŚCI ODŻYWCZE / KALORYCZNE
Wartość energetyczna – 52 kcal, białko ogółem – 1.20 g, tłuszcz – 0.65 g, węglowodany – 11.94 g (w tym cukry proste 4.42 g), błonnik – 6.5 g, witamina C – 26.2 mg, tiamina – 0.032 mg, ryboflawina – 0.038 mg, niacyna – 0.598 mg, witamina B6 – 0.055 mg, kwas foliowy – 21 µg, witamina A – 33 IU, witamina E – 0.87 mg, witamina K – 7.8 µg, wapń – 25 mg, żelazo – 0,69 mg, magnez – 22 mg, fosfor – 29 mg, potas – 151 mg, sód – 1 mg, cynk – 0,42 mg
PORADY
Odmiany malin dzielimy na dwie grupy: letnie, czyli owocujące na pędach dwuletnich, i jesienne, czyli owocujące na pędach jednorocznych. Maliny jesienne w jednym roku tworzą pędy, kwitną i owocują (zwykle od początku sierpnia).
CIEKAWOSTKI
Dawniej odwar z liści w mieszance z potażem wykorzystywano do farbowania włosów na czarno.
Maliny pojawiają się w źródłach ok. 300 r. p.n.e. Jako pierwszy raz uznał malinę za roślinę uprawną Palladius w IV w. n.e.
POPULARNE ODMIANY
Odmiana | Termin sadzenia | Termin zbioru / spożycia |
Odmiany letnie | ||
Laszka | X-XI, III-IV | 2 poł. VI – 1 poł. VII |
Benefis | X-XI, III-IV | 2 poł. VII – pocz. VIII |
Sokolica | X-XI, III-IV | 1 poł. VII |
Odmiany jesienne (powtarzające) | ||
Polana | X-XI, III-IV | VIII-IX |
Polka | X-XI, III-IV | 2 poł. VII-X |
Pokusa | X-XI, III-IV | 2 poł. VIII-X |
Polesie | X-XI, III-IV | VIII-X |