Morele – owoce moreli pospolitej, m. zwyczajnej (Prunus armeniaca L.). Gatunek rośliny wieloletniej należący do rodziny różowatych. Pochodzi z Azji, rodzimy obszar jej występowania obejmuje Kirgistan, Chiny i Koreę. Jako gatunek introdukowany rośnie dziko także w Japonii. Jest uprawiany w wielu krajach świata, również w Polsce.
WARTOŚCI ODŻYWCZE / KALORYCZNE
Błonnik, flawonoidy, garbniki, pektyny, kwasy organiczne, witamina A, witaminy z grupy B, witamina C, fosfor, potas, żelazo. witamina PP.
PORADY
Wymaga dużej ilości światła i ciepła, źle znosi długotrwałe opady, owoce wówczas masowo pękają i gniją. W zimie wytrzymuje mrozy do –30 °C, jednak rozwija się bardzo wcześnie na wiosnę i dlatego w Polsce jej kwiaty często przemarzają. W okres owocowania wchodzi w 4-5 roku po posadzeniu. Koronę prowadzi się w formie kulistej, lub szpalerowej, gdy morela uprawiana jest przy ścianie domu. Cięcie ogranicza się tylko do usuwania gałęzi chorych.
CIEKAWOSTKI
Niektórzy znawcy roślin biblijnych uważają, że w Biblii pod hebrajskim słowem tappûaḥ kryje się jabłoń dzika lub morela zwyczajna. Ma to miejsce w 3 miejscach: Pieśń nad pieśniami 2,3 i 8,5 oraz Księga Joela 1,12. M. Zohary wyklucza morelę, gdyż nie jest ona rodzima dla Ziemi Świętej, F. N. Hepper jednak ją akceptuje, przypominając, że Salomon miał w swoim ogrodzie wiele gatunków sprowadzonych z odległych nawet krajów. Ponadto w owym czasie, w epoce wojen, podbojów i rozkwitu gospodarczego sprowadzano rośliny, często wraz z bryłą ziemi i zakładano nowe ogrody.
POPULARNE ODMIANY
Odmiana | Termin sadzenia | Termin zbioru / spożycia |
Odmiany wczesne | ||
Early Blush | X / III-IV | 1 poł. VII |
Early Orange | X / III-IV | 2 poł. VII |
Orangered | X / III-IV | 2 poł. VII |
Sophia | X / III-IV | poł. VII |
Odmiany średnio wczesne | ||
Goldrich | X / III-IV | 1 poł. VIII |
Hargrand | X / III-IV | 1 poł. VIII |
Moorpark | X / III-IV | 1 poł. VIII |
Odmiany późne | ||
Darina | X / III-IV | poł. VIII |
Sirena | X / III-IV | 2 poł. VIII |
Bergeron | X / III-IV | 2 poł. VIII |