101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
środa, 17 kwietnia, 2024

ORZECH LASKOWY

Orzech laskowy
Orzech laskowy

Orzech laskowy – jadalny owoc różnych gatunków krzewów z rodzaju leszczyna (Corylus). Orzechy laskowe spożywane są przez ludzi od najdawniejszych czasów i we wszystkich obszarach, gdzie leszczyny występują. Orzechy różnych gatunków różnią się wielkością, plennością, smakiem, ale mają podobną wartość odżywczą i dietetyczną.

WARTOŚCI ODŻYWCZE / KALORYCZNE

Wartość energetyczna – 628 kcal, białko ogółem – 14.95 g, tłuszcz – 60.75 g, węglowodany – 16.70 g (w tym cukry proste 4.34), błonnik – 9.7 g, witamina C – 6.3 mg, tiamina – 0.643 mg, ryboflawina – 0.113 mg, niacyna – 1.800 mg, witamina B6 – 0.563 mg, kwas foliowy – 113 µg, witamina A – 20 IU, witamina E – 15.03 mg, witamina K – 14.2 µg, wapń – 114 mg, żelazo – 4.70 mg, magnez – 163 mg, fosfor – 290 mg potas – 680 mg, cynk – 2.45 mg.

PORADY

Owoce rozwijają się u leszczyn długo po kwitnieniu. Ziarno pyłku może pozostawać nieruchomo na słupku nawet do 3–5 miesięcy. Dopiero po następującym wówczas zapłodnieniu, od około końca czerwca rozwijać się zaczyna nasiono i owoc. Owocnia drewnieje, brązowieje i w dojrzałym stanie odrywa się od okrywy lub opada wraz z nią, w przypadku okryw zamkniętych. Dojrzewanie owoców jest bardzo nierównomierne i trwa ok. 6–8 tygodni – od połowy sierpnia do połowy października. Plenność jest bardzo zróżnicowana w zależności od odmiany, wieku krzewu, warunków pogodowych. Zwykle z jednego krzewu uzyskuje się ok. 2 kg lub niewiele więcej owoców. Z 1 ha zbiera się do kilkuset lub kilku tysięcy kg.

CIEKAWOSTKI

Ze względu na walory dietetyczne, zwłaszcza dużą koncentrację soli mineralnych i witamin, orzechy laskowe zalecane są dzieciom, osobom osłabionym, chorującym na anemię, mającym problemy z sercem, przepracowanym i wyczerpanym nerwowo. Przypisywane im jest działanie zapobiegające miażdżycy (dzięki dużej zawartości kwasu linolowego), otyłości, łagodzić mają zmęczenie i poprawiać samopoczucie.

Olej z orzechów laskowych stosowany jest w przemyśle farmaceutycznym w produkcji kosmetyków oraz w przemyśle farbiarskim do wyrobu farb. Dodawany jest do perfum, mydeł, farb kosmetycznych, lakierów, preparatów do opalania i pielęgnacji włosów.

POPULARNE ODMIANY

Odmiana Termin sadzenia Termin zbioru / spożycia
Barceloński IX-X 1 poł. IX
Kataloński IX-X poł. IX
Cosford IX-X poł. IX
Lamberta Biały IX-X 2 poł. VIII
Wczesny Długi IX-X 2 poł. IX
Syrena IX-X 1 poł. IX

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA