
Orzech laskowy – jadalny owoc różnych gatunków krzewów z rodzaju leszczyna (Corylus). Orzechy laskowe spożywane są przez ludzi od najdawniejszych czasów i we wszystkich obszarach, gdzie leszczyny występują. Orzechy różnych gatunków różnią się wielkością, plennością, smakiem, ale mają podobną wartość odżywczą i dietetyczną.
WARTOŚCI ODŻYWCZE / KALORYCZNE
Wartość energetyczna – 628 kcal, białko ogółem – 14.95 g, tłuszcz – 60.75 g, węglowodany – 16.70 g (w tym cukry proste 4.34), błonnik – 9.7 g, witamina C – 6.3 mg, tiamina – 0.643 mg, ryboflawina – 0.113 mg, niacyna – 1.800 mg, witamina B6 – 0.563 mg, kwas foliowy – 113 µg, witamina A – 20 IU, witamina E – 15.03 mg, witamina K – 14.2 µg, wapń – 114 mg, żelazo – 4.70 mg, magnez – 163 mg, fosfor – 290 mg potas – 680 mg, cynk – 2.45 mg.
PORADY
Owoce rozwijają się u leszczyn długo po kwitnieniu. Ziarno pyłku może pozostawać nieruchomo na słupku nawet do 3–5 miesięcy. Dopiero po następującym wówczas zapłodnieniu, od około końca czerwca rozwijać się zaczyna nasiono i owoc. Owocnia drewnieje, brązowieje i w dojrzałym stanie odrywa się od okrywy lub opada wraz z nią, w przypadku okryw zamkniętych. Dojrzewanie owoców jest bardzo nierównomierne i trwa ok. 6–8 tygodni – od połowy sierpnia do połowy października. Plenność jest bardzo zróżnicowana w zależności od odmiany, wieku krzewu, warunków pogodowych. Zwykle z jednego krzewu uzyskuje się ok. 2 kg lub niewiele więcej owoców. Z 1 ha zbiera się do kilkuset lub kilku tysięcy kg.
CIEKAWOSTKI
Ze względu na walory dietetyczne, zwłaszcza dużą koncentrację soli mineralnych i witamin, orzechy laskowe zalecane są dzieciom, osobom osłabionym, chorującym na anemię, mającym problemy z sercem, przepracowanym i wyczerpanym nerwowo. Przypisywane im jest działanie zapobiegające miażdżycy (dzięki dużej zawartości kwasu linolowego), otyłości, łagodzić mają zmęczenie i poprawiać samopoczucie.
Olej z orzechów laskowych stosowany jest w przemyśle farmaceutycznym w produkcji kosmetyków oraz w przemyśle farbiarskim do wyrobu farb. Dodawany jest do perfum, mydeł, farb kosmetycznych, lakierów, preparatów do opalania i pielęgnacji włosów.
POPULARNE ODMIANY
Odmiana | Termin sadzenia | Termin zbioru / spożycia |
Barceloński | IX-X | 1 poł. IX |
Kataloński | IX-X | poł. IX |
Cosford | IX-X | poł. IX |
Lamberta Biały | IX-X | 2 poł. VIII |
Wczesny Długi | IX-X | 2 poł. IX |
Syrena | IX-X | 1 poł. IX |