101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
niedziela, 25 września, 2022

ORZECH WŁOSKI

Orzech włoski
Orzech włoski

Orzech włoski (Juglans regia L.) – gatunek drzewa liściastego z rodziny orzechowatych. W stanie dzikim występuje na Bałkanach, w południowo-wschodniej Europie, południowo-zachodniej, środkowej i wschodniej Azji, w Himalajach, w północnej Mjanmie i południowo-zachodnich Chinach. W Polsce pospolicie uprawiany i często dziczejący, w niektórych rejonach kraju zadomowiony (kenofit).

WARTOŚCI ODŻYWCZE / KALORYCZNE

Wartość energetyczna – 654 kcal, białko ogółem – 15.23 g, tłuszcz – 65.21 g, węglowodany – 13.71 g (w tym cukry proste 2.61), błonnik – 6.7 g, witamina C – 1.3 mg, tiamina – 0.341 mg, ryboflawina – 0.150 mg, niacyna – 1.125 mg, witamina B6 – 0.537 mg, kwas foliowy – 98 µg, witamina A – 20 IU, witamina E – 0.70 mg, witamina K – 2.7 µg, wapń – 98 mg, żelazo – 2.91 mg, magnez – 158 mg, fosfor – 346 mg, potas – 441 mg, cynk – 3.09 mg, sód – 2 mg.

PORADY

Uprawa orzecha włoskiego udaje się najlepiej na glebach głębokich, żyznych i świeżych, dobrze jeżeli są wapienne. Nieodpowiednie podłoże to gleby podmokłe, zbyt ciężkie i zwięzłe. Orzech włoski preferuje stanowiska słoneczne i ciepłe. Najlepsza jest dla niego ekspozycja zachodnia, południowo-zachodnia i północno-zachodnia. Przyjmuje się dwa terminy sadzenia orzecha włoskiego – jesienią lub wczesną wiosną, gdy pąki są w stanie spoczynku. Sadzenie jesienne, czyli w październiku i listopadzie, wydaje się dawać najlepsze wyniki przyjmowania się drzew.

CIEKAWOSTKI

Prawdopodobnie zaczęto uprawiać go ok. 2500 lat p.n.e. Wymieniony jest w Pieśni nad Pieśniami (6,11). W starożytnym Rzymie wielce ceniono jego owoce, nazywane „żołędziami Jowisza” – Jovis glans, od czego poszła późniejsza nazwa rodzajowa Juglans. Do zachodniej i północnej Europy sprowadzono go w czasach Cesarstwa Rzymskiego lub jeszcze wcześniej, a do obu Ameryk w XVII wieku.

POPULARNE ODMIANY

Odmiana Termin sadzenia Termin zbioru / spożycia
Leopold X-XI 2 poł. IX
Jupiter X-XI 2 poł. IX
Wiśnicz czerwony X-XI 2 poł. IX
Koszycki X-XI 2 poł. IX
Apollo X-XI 2 poł. IX

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA