Poziomka (Fragaria L.) – rodzaj bylin z rodziny różowatych. Obejmuje co najmniej 17 gatunków występujących na półkuli północnej i w Chile. W Polsce rosną w naturze 3 gatunki, poza tym podobnie jak w wielu innych krajach rozpowszechniony jest w uprawie mieszaniec międzygatunkowy – truskawka (Fragaria ×ananassa). Ten takson o istotnym znaczeniu ekonomicznym powstał w wyniku skrzyżowania poziomki chilijskiej i wirginijskiej. W naturze poziomki zasiedlają zazwyczaj słoneczne murawy, obrzeża lasów i lasy świetliste.
WARTOŚCI ODŻYWCZE / KALORYCZNE
W 100 g owoców poziomki znajduje się średnio 1 mg sodu, 147 mg potasu, 28 mg wapnia, 27 mg fosforu, 10 mg magnezu, 0,8 mg żelaza, 2 mg witaminy A, 14 mg beta-karotenu, 0,12 mg witaminy E, 0,030 mg tiaminy, 0,070 mg ryboflawiny, 0,30 mg niacyny, 60 mg witaminy C, witaminy z grupy B, witamina E, witamina K, garbniki, flawonoidy, antocyjany, flawony, witamina PP.
PORADY
W uprawie poziomek mamy bardzo długi okres na sadzenie, od maja do września.
CIEKAWOSTKI
Liście i owoce poziomki stosuje się pomocniczo w miażdżycy naczyń, nadciśnieniu, kamicy nerkowej i niektórych drobnych chorobach skóry.
POPULARNE ODMIANY
Odmiana | Termin sadzenia | Termin zbioru / spożycia |
Odmiany wczesne | ||
Baron Solemacher | 2 poł. V – 1 poł. IX | 1 poł. VI – 1 poł. IX |
Rugia | 2 poł. V – 1 poł. IX | 2 poł. VI – 1 poł. X |
Yellow Wonder (biała) | 2 poł. V – 1 poł. IX | pocz. V-IX |
Rujana | 2 poł. V – 1 poł. IX | pocz. VI-IX |
Regina | 2 poł. V – 1 poł. IX | pocz. VI-IX |