RzodkiewkaRzodkiewka (Raphanus sativus var. sativus) – odmiana rzodk... More (Raphanus sativus var. sativus) – odmiana rzodkwi zwyczajnej. Jest uprawiana w wielu regionach świata. W Polsce występuje głównie jako roślina uprawna, lecz przejściowo dziczeje (ergazjofigofit). W uprawie występuje wiele kultywarów. Również rzodkiew czarna i rzodkiew japońska to kultywary rzodkiewki.
WARTOŚCI ODŻYWCZE / KALORYCZNE
RzodkiewkaRzodkiewka (Raphanus sativus var. sativus) – odmiana rzodk... More jest warzywem dietetycznym – ma niską kaloryczność (100 g rzodkiewki to zaledwie 14 kcal), i sporą zawartość minerałów (głównie potasu, ale również wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, siarki, której zawdzięcza ostry smak, cynku, miedzi i fluoru) oraz witamin – w tym kwasu askorbinowego i witamin z grupy B. W rzodkiewce znajdziemy również błonnik, kwas foliowy, retinol, prowitaminę A i niacynę.
PORADY
Wymienione odmiany są odporne na parcenie i pękanie, odmienne walory smakowe od łagodnych do ostrych.
CIEKAWOSTKI
W Indiach, Chinach i Japonii uprawiana jest rzodkiew oleista, z której nasion wytłacza się olej jadalny.
POPULARNE ODMIANY
Rodzaj / Odmiana | Termin siania / sadzenia | Termin zbioru |
Carmen
|
Rozsada: II-III | 3 dekada IV – 3 dekada IX |
Grunt: III-V | 3 dekada IV – 3 dekada IX | |
Cherry Belle
|
Rozsada: II-III | 3 dekada IV – 3 dekada IX |
Grunt: III-V | 3 dekada IV – 3 dekada IX | |
Fiesta
|
Rozsada: II-III | IV-VI, VIII-X |
Grunt: III-V, VIII-IX | IV-VI, VIII-X | |
Flamboyant 2 | Grunt: III-V, VII-IX | IV-VI, VIII-X |
Krakowianka
|
Rozsada: I-II | IV-VI |
Grunt: III-IV | IV-VI | |
Lidka | Grunt: III-IX | IV-VI |
Opolanka
|
Rozsada: II-III, VIII-IX | IV-VI, IX-X |
Grunt: IV-V, VIII-IX | IV-VI, IX-X | |
Warta
|
Rozsada: II-III, VIII-IX | IV-VI, IX-XI |
Grunt: III-V | IV-VI, IX-XI | |
Pasja
|
Rozsada: II-III | IV-X |
Grunt: III-IV | IV-X | |