Śliwka w occie została wyróżniona w tegorocznym finale konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w Tokarni. Tradycyjny produkt rodem z Manufaktury Anety przenosi smakoszy w świat dzieciństwa, kiedy to na świętokrzyskiej wsi była ona przysmakiem.
W Manufakturze Anety w Woli Żyznej koło Szydłowa produkty tworzone są według starych przepisów, tak jak przygotowywało się je dawniej. Przetwory są proste, zdrowe i ekologiczne – nie zawierają dodatków, polepszaczy smakowych, konserwantów czy wypełniaczy.
Podczas finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” Manufaktura Anety zaprezentowała oryginalny produkt – śliwkę w słodkiej zalewie octowej z korzenną nutą.
– Śliwka w occie była kiedyś tradycyjnym daniem na wiejskim i nie tylko stole. Odeszła w zapomnienie, wyparta przez nowoczesne smaki. Ale obserwujemy, że wśród dawnych smaków, które wracają do łask konsumentów znów ma swój czas – mówi pani Paula, kuzynka właścicielki Anety Grochowskiej.
Śliwka w occie jest pyszna i pasuje jako dodatek do mięs pieczonych i wędlin, a także sałatek. Octową zalewę ze śliwek można też wykorzystać do przygotowania sosów sałatkowych oraz do marynowania mięs.
Sposób przygotowania śliwek w occie jest łatwy, a przepis prosty. Wystarczą dojrzałe śliwki węgierki, cukier, woda, ocet spirytusowy i przyprawy korzenne, na przykład goździki.