101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
środa, 24 kwietnia, 2024

ŚLIWKA

Śliwki
Śliwki

Śliwa domowa (Prunus domestica L.) – poliploidalny gatunek roślin wieloletnich należący do rodziny różowatych, nie występujący w stanie dzikim. Formy wyjściowe powstawały prawdopodobnie wielokrotnie w warunkach naturalnych w wyniku samoistnego krzyżowania się dwóch dziko rosnących gatunków ałyczy (P. cerasifera) i śliwy tarniny (P. spinosa) lub wprost z poliploidalnych, dzikich form ałyczy. Ojczyznę śliwy domowej sytuuje się zwykle w rejonie Kaukazu, czasem też Azji Mniejszej i Zakaukazia. Dalsze różnicowanie śliw domowych wiązało się z częstym krzyżowaniem wstecznym i selekcją odmian hodowlanych. Prawdopodobnie odmiany o pestkach łatwo odchodzących od miąższu owocu powstały ze skrzyżowania ałyczy z bałkańskim gatunkiem P. cocomilia Ten.

WARTOŚCI ODŻYWCZE / KALORYCZNE

Wartość energetyczna – 46 kcal, białko ogółem – 0.70 g, tłuszcz – 0.28 g, węglowodany – 11.42 g (w tym cukry proste 9.92), błonnik – 1.4 g, witamina C – 9.5 mg, tiamina – 0.028 mg, ryboflawina – 0.026 mg, niacyna – 0.417 mg, witamina B6 – 0.029 mg, kwas foliowy – 5 µg, witamina A – 345 IU, witamina E – 0.26 mg,  witamina K – 6.4 µg, wapń – 6 mg, żelazo – 0.17 mg, magnez – 7 mg, fosfor – 16 mg, potas – 157 mg, sód – 0 mg, cynk – 0.10 mg.

PORADY

Drzewka śliw podobnie ja w przypadku grusz, sadzone są w terminie jesiennym, to jest w październiku. Również jest termin wiosenny (marzec, kwiecień). Termin jesienny jest korzystniejszy ze względu na wilgotność podłoża, lepszą aklimatyzację roślin, wcześniejszy rozwój roślin na wiosnę. W przypadku śliw termin dojrzałości zbiorczej pokrywa się z terminem dojrzałości konsumpcyjnej (spożycia).

CIEKAWOSTKI

Śliwy do uprawy wprowadzili Persowie, a w Europie Grecy i Rzymianie. Hodowla ich i selekcja trwa do dziś. Obecnie w uprawie jest około 2 tysięcy odmian uprawnych, choć znaczenie ekonomiczne ma około 100.

POPULARNE ODMIANY

Odmiana Termin sadzenia Termin zbioru / spożycia
Odmiany wczesne
Brzoskwiniowa X / III-IV X / III-IV
Opal X / III-IV pocz. VIII
Herman X / III-IV 2 poł. VII
Węgierka wczesna X / III-IV 2 poł. VII
Odmiany średnio wczesne
Węgierka Łowicka X / III-IV 2 poł. VIII
Węgierka Wangenheima X / III-IV koniec VIII – pocz. IX
Renkloda Ulena X / III-IV 2 poł. VIII
Odmiany późne
Węgierka zwykła X / III-IV 2 poł. IX – 2 poł. X
Stanley X / III-IV 2 poł. IX
President X / III-IV 2 poł. IX

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA