W Modliszewicach podsumowano projekt „Innowacja technologiczna, procesowa i produktowa w zakresie drylowania wiśni…”, realizowanego przez grupę operacyjną „Wiśnia bez pestki”, składającej się ze: Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach – lidera grupy, Politechniki Świętokrzyskiej w Kielcach – partnera naukowego oraz gospodarstwa rolnego Marii i Jerzego Chmielewskich z Klimontowa.
Zaprezentowano prototyp linii do drylowania owoców miękkich i efekty zrealizowanego projektu, jakimi były zaprojektowanie, wytworzenie i wdrożenie innowacyjnej technologii drylowania wiśni polegającym na usunięciu pestki w taki sposób, aby struktura owocu była naruszona w jak najmniejszym stopniu.
Taki owoc może być wykorzystany w procesach np. kandyzowania, suszenia, rodzynkowania, mrożenia, czy też innych procesach przetwórstwa owocowego, dla którego istotnym jest wykorzystanie owoców bez pestki.
Jerzy Pośpiech – dyrektor ŚODR w Modliszewicach, przybliżył zagadnienia związane z etapami powstawania grupy operacyjnej, a także wyjaśnił potrzebę wdrażania innowacji do gospodarstw sadowniczych i małych przedsiębiorstw, które przetwarzają wyprodukowane owoce.
Dyrektor Oddziału ŚODR Modliszewice „Centrum Ogrodnicze” w Sandomierzu Piotr Lipiński przedstawił działalność Ośrodka oraz ofertę usług jakie świadczone są dla rolników i sadowników z powiatu sandomierskiego.
Prorektor ds. Nauki i Rozwoju dr hab. inż. Włodzimierz Makieła przedstawił zarówno szeroką działalność dydaktyczną Politechniki Świętokrzyskiej w Kielcach, jak i bardzo istną dla nauki działalność badawczą.
Przedstawiciele zespołu badawczego dr inż. Łukasz Nowakowski i dr inż. Michał Skrzyniarz omówili prace badawcze i konstrukcyjne nad drylownicą, przeprowadzili pokaz drylowania na stanowisku badawczym oraz na prototypowej linii do drylowania wiśni. Podsumowaniem konferencji było zaprezentowanie przez Koordynatora SIR Izabelę Niedobit oraz Brokera innowacji Mariusza Porębskiego roli ŚODR w tworzeniu grup operacyjnych EPI.
Innowacje odgrywają kluczową rolę w postępie współczesnego rolnictwa. Nie tylko przyczyniają się do zwiększenia efektywności i konkurencyjności gospodarstw rolnych, ale także mają pozytywny wpływ na ochronę środowiska oraz poprawę jakości żywności. W tym kontekście, koordynatorzy sieci na rzecz innowacji w rolnictwie oraz brokerzy innowacji zatrudnieni w ośrodkach doradztwa rolniczego pełnią kluczową rolę w łączeniu różnych środowisk działających na rzecz rolnictwa i obszarów wiejskich, dzięki czemu realizowane mogą być podobne projekty innowacyjne.