Pożywienie pochodzące prosto z natury to samo zdrowie. Prezentujemy dania, których źródłem jest las. Przepisy zostały stworzone przez leśników. Oto pyszna i orzeźwiająca leśna herbata.
Herbatka z igieł sosny może być wykorzystana do leczenia przeziębień i infekcji górnych dróg oddechowych. Działa zdrowotnie przede wszystkim dzięki olejkom eterycznym i ogromnej zawartości witaminy C.
Leśna herbata
Składniki: garść igieł sosnowych, 1 cytryna, 1 pomarańcza, gałązka świeżego tymianku, leśny miód do smaku.
Sposób przygotowania: Igły drobno siekamy. Cytrynę i pomarańczę sparzamy gorącą wodą i ścieramy z nich skórkę. Sok wyciskamy. Skórki owoców, tymianek i igły zalewamy wrzątkiem i przykrywamy. Odstawiamy do zaparzenia na 30 minut. Gotowy napar doprawiamy wyciśniętym sokiem z cytrusów i miodem.
Przepis podała: Bogumiła Grabowska (archiwum Lasów Państwowych).