101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Leśna musztarda

Leśna musztarda

Fot. Canva

Gorczyca pochodzi z rejonu Morza Śródziemnomorskiego oraz Europy południowo-wschodniej. Znana jest od tysięcy lat. Rzymianie dodawali ją do każdej wyszukanej potrawy. Gorczyca występuje w kilku gatunkach i ma mocny smak. Znakomicie konserwuje przetwory i jest niezastąpiona w kuchni.

Popularne odmiany to: gorczyca biała, czarna i sarepska.

W zależności od techniki przerobu uzyskuje się z niej olej, który ma zastosowanie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Wykorzystywana jest też do celów technicznych.

Makuchy, ze względu na olejki gorczyczne, nie nadają się na paszę dla zwierząt, ale są cennym surowcem do produkcji musztardy.

Nasiona gorczycy czarnej lub sarepskiej stosowane są do sosów, a gorczyca biała używana jest do marynowania, jako środek silnie konserwujący. Oprócz tego stosuje się ją do aromatyzowania korniszonów i warzyw w occie, kiszonek oraz przetworów wędliniarskich. Mieloną gorczycę dodaje się do tłustych mięs, kiełbas, gotowanych ryb, gorących i zimnych sosów, zapiekanek, duszonych warzyw, a pokrojone świeże listki do sałatek.

Oprócz szerokich walorów przyprawowych gorczyca może być stosowana w gospodarstwie domowym dla usunięcia brzydkiego zapachu garnków, poprzez włożenie stłuczonych kilku nasion i zalanie ich wodą. W medycynie stosuje się ją w formie sproszkowanej do okładów poprawiających krążenie krwi a także do uśmierzania bólu i stanów zapalnych, reumatycznych i artretycznych.

Leśna musztarda

Składniki: 12 łyżek białej gorczycy, 2 łyżki octu winnego, 2 łyżki miodu (lub więcej, jeśli musztarda ma być słodsza i delikatniejsza), sól, pieprz, olej sosnowy.

Sposób przygotowania: Gorczycę wsypujemy do miski lub słoja i zalewamy przegotowaną letnią wodą. Odstawiamy na noc. Następnego dnia odsączamy gorczycę i przekładamy do dużego moździerza lub makutry. Rozcieramy tak, aby nadać jej odpowiednią konsystencję – jeśli musztarda ma być gładka, bez ziarenek, ucieramy dłużej. Dodajemy ocet, doprawiamy miodem, solą i pieprzem. Ucieramy dalej, dolewając stopniowo olej, który nie tylko nada musztardzie piękny aromat sosny, lecz także sprawi, że będzie bardziej aksamitna. Do ucierania musztardy można również użyć blendera. Nagrzewający się blender może jednak sprawić, że musztarda straci ostrzejszy smak. Gotową musztardę przekładamy do słoika i zamykamy. Można doprawić ją według własnego uznania, na przykład startym na bardzo drobno majerankiem.

Przepis podała: Bogumiła Grabowska (archiwum Lasów Państwowych).

ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA

FOLK RADIO

Tagi: gorczycaKielceLasy Państwowemusztarda
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Olej sosnowy

Następny wpis

Zboża, ziemniaki, rośliny oleiste – jak u nas plonują?

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Zboża, ziemniaki, rośliny oleiste - jak u nas plonują?

Zboża, ziemniaki, rośliny oleiste - jak u nas plonują?

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.