101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Leśne grzyby w naszej kuchni

Leśne grzyby w naszej kuchni

Fot. Robert Felczak - Radio Kielce

Kiełbaski, salcesony, kiszonki – z grzybów zebranych w naszych lasach przed laty robiono wiele dziś zapomnianych dań. W sezonie na grzyby warto sprawdzić dawne przepisy kulinarne.  

W lasach szukamy dzisiaj przede wszystkim borowików, podgrzybków, kozaków, rydzów, kurek czy kani. Nasi przodkowie zbierali również trochę zapomniane dziś gąski, sarniaki i gołąbki – czyli surojadki.

Przed laty zbieranie grzybów rozpoczynano już wiosną, kiedy masowo pojawiały się smardze. Dziś to grzyby występujące bardzo rzadko i znajdujące się pod ochroną. Smardze suszono lub nadziewano kaszą oraz duszono. Opieńki to kolejny gatunek grzybów, których dziś nie zbieramy już tak często, a jeśli już, to wykorzystujemy je do marynowania. Mało kto wie, że przed II wojną światową z opieniek przygotowywano m.in…. kiełbaski. Mielono je, dodawano cebulę, przyprawy, trochę tłuszczu i nadziewano takim farszem zwierzęce jelita. Takie kiełbaski można było suszyć, ale najczęściej podawano je od razu, smażąc lub gotując.

Z kozaków, czyli grzybów, które ciemnieją podczas obróbki, przed wieloma laty robiono… salceson. Gotowane grzyby mieszano z ugotowanymi skórkami wieprzowymi, doprawiano pieprzem, jałowcem i solą, wkładano do wieprzowych żołądków i zalewano wywarem z gotowania skórek. Galareta ścinała się i tak powstawała smaczna wędlina.

Leśne grzyby w naszej kuchni
Fot. Robert Felczak – Radio Kielce

Jednym z najdziwniejszych grzybów, spotykanych bardzo rzadko w naszych lasach jest szmaciak gałęzisty zwany leśnym kalafiorem. Kiedyś duże kępy tego bardzo łamliwego grzyba widziano w lasach częściej. Wykorzystywano go w kuchni od razu po zebraniu, najczęściej smażąc z dodatkiem jajek lub gotując z niego zupę.

Gołąbki, inaczej surojadki, najczęściej kiszono lub smażono. Podobnie postępowano z rydzami. Smażone na blasze na kuchennym piecu były jednym z największych jesiennych przysmaków.

Podgrzybki, koźlarze i borowiki lubią ukrywać się pod brzozami czy dębami. W sosnowym lesie z pewnością znajdziemy maślaki. Kurki nie są zbyt wymagające i mogą rosnąć dosłownie wszędzie. Grzybobranie od wieków było na naszych ziemiach bardzo popularnym zajęciem. Stało się nawet natchnieniem dla artystów. Adam Mickiewicz opisał ten sposób spędzania czasu na kartach „Pana Tadeusza”. Co ciekawe, w Polsce zbieranie grzybów jest darmowe, co nie jest takie oczywiste w innych krajach.

ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA

FOLK RADIO

Tagi: grzybobraniegrzybylasLasy PaństwoweŚwiętokrzyskie
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Premia dla młodych rolników na dobry start w agrobiznes

Następny wpis

Kiedy sadzić czosnek ozimy?

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Polskie odmiany czosnku. Które najsmaczniejsze?

Kiedy sadzić czosnek ozimy?

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.