101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
sobota, 17 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Lord na placki, Bellarosa na kopytka i do zupy, a Bryza na frytki

Fot. Magdalena Galas-Klusek

Fot. Magdalena Galas-Klusek

Ziemniak ziemniakowi nierówny. Jak się okazuje istnieją cztery główne kulinarne typy ziemniaków i przynajmniej tyle samo typów pośrednich. Jakie informacje dla producenta i konsumenta kryje ta klasyfikacja, wyjaśnia ekspert ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.

Znane od tysięcy lat na świecie, a w Europie przynajmniej od 1557 roku ziemniaki mają wiele odmian i typów kulinarnych. Ich klasyfikacja służy nie tylko producentom rolnym, ale także konsumentom.

– Znane w Polsce od 1742 roku smaczne bulwy ziemniaków zrewolucjonizowały upodobania kulinarne. Szybko się upowszechniły i stały się pokarmem zwłaszcza prostego ludu. Zastąpiły w dużym stopniu kasze, dania jednogarnkowe, groch, fasolę i stały się podstawą wyżywienia na naszej ziemi. Mimo że obecnie są mniej popularne w naszych domach, trudno wyobrazić sobie bez nich stół – mówi etnolog, dr Alicja Trukszyn.

Wrzesień to miesiąc, kiedy z pól zbiera się kolejne odmiany. Przez kilka tygodni trwają wykopki, aby na 23 września, czyli dzień świętej Tekli, która w ludowej świętokrzyskiej tradycji jest patronką pieczonego ziemniaka – cieszyć się z zebranych zbiorów.

Jak pokazują tegoroczne statystyki, w tym roku ze względu na pogodowe anomalie, zbiory na pewno będą mniejsze niż zwykle.

Ziemniak to zdrowe warzywo. Zawiera duże ilości witamin C i B, a także błonnik pokarmowy oraz między innymi magnez, potas i fosfor.

Jak informuje Barbara Górska z ŚODR, można wyróżnić cztery typy kulinarne ziemniaków: A, B, C i D oraz pośrednie AB, BC, CD, AB-B, B-BC itd.

Jak wyjaśnia ekspertka, ta klasyfikacja oparta jest na podstawie zawartości suchej masy i skrobi w bulwie, a co za tym idzie, wskazuje najwłaściwsze przeznaczenie danej odmiany.

Jakie są typy kulinarne ziemniaków?

Typ kulinarny A

Odmiany ziemniaków zaliczanych do typu A nie rozgotowują się. Mają zwięzły miąższ, małą zawartość skrobi i słabo rumienią się przy podsmażaniu. Nadają się do sałatek, zup, zapiekanek oraz na placki ziemniaczane. Najpopularniejsze odmiany zaliczane do typu A to: Agata, Annabelle, Almera, Belinda, Cecile, Dali, Denar, Impala, Impresja, Lord, Mozart, Musica, Nicola, Oberon, Viviana, Volumia.

Typ kulinarny B 

To najbardziej popularne ziemniaki. Mają dość zwięzłą konsystencję miąższu, są lekko mączyste i wilgotne. Po ugotowaniu są lekko spękane i mają skłonność do rozgotowywania się. Nadają się do sałatek, zapiekanek i zup oraz kopytek oraz jako dodatek obiadowy tzw. ziemniak z wody. Najpopularniejsze odmiany ziemniaków typu B to: Arielle, Asterix, Agria, Augusta, Bellarosa, Bellini, Belmonda, Bila, Bohun, Carrera, Colette, Cyprian, Ditta, Folva, Fresco, Gala, Ignacy, Ingrid, Irga, Irys, Jelly, Latona, Lavinia, Lilly, Michalina, Ramos, Sante, Satina, Stasia, Syrena, Victoria.

Typ kulinarny C 

To ziemniaki, które posiadają dużą zawartość skrobi, a miąższ po ugotowaniu mają suchy i mączysty. Nadają się na frytki, puree oraz placki ziemniaczane. Najpopularniejsze odmiany ziemniaków zaliczanych do tej grupy to: Ametyst, Agnes, Bryza, Cekin, Courage, Courlan, Donald, Etiuda, Gracja, Gustaw, Honorata, Jurata, Jurek, Justa, Jutrzenka, Lady Claire, Lady Florina, Lasakra, Legenda, Magnolia, Malaga, Marlen, Mazur, Melody.

Typ kulinarny D

Odmiany należące do tego typu kulinarnego są bardzo mączyste, posiadają suchy i szorstki miąższ, który całkowicie się rozgotowuje. Nie mają większego zastosowania kulinarnego i nie wykorzystuje się ich bezpośrednio do spożycia.

 

 

 

ZOOM NA WIEŚ
FOLK RADIO

Tagi: Alicja TrukszynŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczegotypy kulinarne ziemniakówziemniak
Udostępnij237Tweet148Wyślij
Poprzedni wpis

Lasochów z gminy Małogoszcz – „Piękna i przyjazna dla środowiska Wieś Powiatu Jędrzejowskiego”

Następny wpis

GUS policzył trzodę chlewną. W Świętokrzyskiem świń przybyło.

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Fot. Pixabay

GUS policzył trzodę chlewną. W Świętokrzyskiem świń przybyło.

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.