Ruszyło głosowanie w ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Z mięsem drobiowym przez pokolenia”. Bierze w nim udział Koło Gospodyń Wiejskich z Domaszowic, które o zwycięstwo walczy w potyczce kulinarnej z zespołami z całej Polski. Głosowanie trwa do 5 grudnia.
Ugotowały zupę ogórkową na pysznej i tłustej kaczce oraz pierogi z nadzieniem z kaczki i kaszą jaglaną.
Jak mówiły kucharki – Renata Kowalska i Ewa Papież z Koła Gospodyń Domaszowice, zupa ogórkowa na pysznej i tłustej kaczce oraz pierogi z kaczką i kaszą jaglaną to świetny wybór na kulinarne popisy z regionu świętokrzyskiego. Kaczka ma wiele zalet – dużo większą zawartość zdrowego tłuszczu niż kurczak i tym samym lepiej nadaje się na pierogi. Farsz jest bardziej soczysty i dużo pełniejszy w smaku niż inne mięso.
Aby zagłosować na dania Koła Gospodyń Wiejskich z Domaszowic wystarczy obejrzeć film:
Liczba wyświetleń będzie decydowała o kolejności 16 zespołów z Polski. Konkurs trwa do 5 grudnia 2024 roku.
Zdobywcy trzech pierwszych miejsc otrzymają cenne nagrody, a dla laureata pierwszego miejsca będzie nagroda o wartości 6 tysięcy złotych.