W obliczu zmieniającego się klimatu i warunków środowiskowych warto postawić na produkcję odmian warzyw tolerancyjnych na suszę i inne niekorzystne zjawiska. Producenci warzyw kapustnych polecają do uprawy nowe odmiany Lucyma, Felissima, Bluesma czy Madalya.
Wśród kapust na najwcześniejsze zbiory obok znanych już polecana jest nowa odmiana Lucyma RZ F1 przeznaczona do uprawy w tunelach foliowych. Warzywo potrzebuje 50-55 dni wegetacji, podczas których jej główki dorastają do 1-2 kg. Nie mają tendencji do pękania. Roślinę cechuje zwiększoną zdrowotność w uprawie tunelowej przy wysokiej wilgotności powietrza. Wnętrze główki ma dobrze wypełnione. Ma umiarkowaną odporność na mączniaka rzekomego. Odmiana sprawdzi się też w uprawie pod włókniną.
Zaledwie o dwa dni późniejsza jest Felissima RZ F1 rekomendowana jest do produkcji tunelowej i pod osłony bezpośrednie. Pomimo krótkiego okresu wegetacji ma wysoki potencjał plonowania, ponieważ wiąże ciężkie główki o masie do 2,5 kg.
Na pierwsze nasadzenia w otwarty grunt bez okryć rekomendowana jest odmiana Bluesma RZ F1, która po ok. 85 dniach wiąże 1,5-3 kg kulistą, wysoko osadzoną główkę. Podgniwanie jest też ograniczone dzięki stosunkowo długim ogonkom liściowym i – w związku z tym – skutecznemu odprowadzaniu nadmiaru wody. Ma masywny rdzeń wewnątrz główki zmniejszający ryzyko pęknięć. Można ją uprawiać również z późniejszych nasadzeń na przełomie czerwca i lipca z przeznaczeniem na krótkie przechowywanie. Zaletą odmiany wyróżniającą ją na tle pozostałych jest naturalna odporność na bakterie z rodzaju Xanthomonas.
Dla producentów kapust płaskich w typie tureckim – o luźno ułożonych liściach tworzących główkę nową propozycją jest Madalya RZ F1. To odmiana wczesna (ok. 70-75 dni), lecz jej główki mogą osiągnąć duży gabaryt i wagę do 4 kg.