Grypa ptaków i mniejsze wylęgi piskląt kur niosek są przyczyną wzrostu cen jajek – informuje Krajowa Izby Producentów Drobiu i Pasz. Jajka drożeją od połowy roku, ale ich ceny przyspieszyły od października. Obecnie ich cena w handlu detalicznym wynosi od 1 do 1,5 złotych.
Obecne ceny jajek, jak tłumaczy dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz Katarzyna Gawrońska, wynikają ze źle oszacowanych przez producentów zapotrzebowania rynku na pisklęta kur niosek.
W 2024 roku było ich o 3,8 milionów sztuk mniej niż w tym samym okresie ubiegłego roku. Na rynku pojawiło się więc o 12,4 procent mniej młodych kur niż rok wcześniej. Drugą przyczyną wzrostu cen jaj jest ptasia grypa. W województwie wielkopolskim w wyniku tej choroby zlikwidowano 1,7 milionów sztuk kur.
Jak ocenia Izba Producentów Drobiu i Pasz „wzrosty cen są przejściowe, a jaj w Polsce nie zabraknie, ponieważ poziom produkcji o około 30 procent przewyższa krajowe zapotrzebowanie”.
Według informacji Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, eksportujemy około 40 procent krajowej produkcji jajek. W pierwszej połowie roku 2024 wywieziono ich prawie 117 tysięcy ton, za około 226 milionów euro.