W czwartek, 4 kwietnia, w kalendarzu jest Dzień Marchewki. To jedno z najpopularniejszych warzyw. Cenione jest nie tylko ze względu na swój smak, właściwości zdrowotne czy możliwość zastosowania w kuchni, ale także dlatego, że jego uprawa udaje się nawet ogrodnikom-amatorom.
Dzień Marchewki powstał w 2003 roku. Jego celem jest szerzenie wiedzy na temat tego pomarańczowego warzywa i jego wspaniałych właściwości. Dzień Marchewki przypada 4 kwietnia.
Historia
Marchew, a raczej jej dzicy przodkowie, prawdopodobnie pochodzą z Persji. Początkowo hodowano ją dla aromatycznych nasion i liści, najczęściej wykorzystywanych w medycynie. Dopiero Rzymianie w I wieku wspominają o trzech różnych odmianach marchwi oraz o tym, że korzeń można ugotować i zjeść.
Współczesną marchew po raz pierwszy uprawiano w Afganistanie około X wieku. Była ona jednak fioletowa lub żółta z rozgałęzionymi korzeniami. Gdy warzywo to trafiło do Holandii, powstała jej pomarańczowa odmiana. Legenda głosi, że w XVII wieku mieszkańcy Niderlandów stworzyli ten gatunek na cześć flagi oraz barw Wilhelma Orańskiego.
Obecnie, według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa marchew plasuje się w pierwszej dziesiątce najważniejszych upraw warzyw na świecie. Do największych producentów zalicza się m.in.: Chiny, Stany Zjednoczone, Rosję, Wielką Brytanię oraz Polskę.
Właściwości odżywcze
Marchewka to jedno z popularniejszych warzyw, zarówno ze względu na smak, właściwości zdrowotne, jak i możliwość zastosowania jej do najróżniejszych potraw. To warzywo jest pełne witamin i składników odżywczych, zawiera m.in.: witaminę A, B6, C, E, K, kwas foliowy, magnez, fosfor, potas, wapń czy żelazo. Regularne spożywanie marchwi wpływa na cerę, wzrok, spowalnia proces starzenia organizmu, zapobiega rozwojowi nowotworów i chroni przed chorobami serca. Marchewkę można spożywać na wiele sposobów: na surowo, gotowaną, smażoną, w zupach, sałatkach, gulaszach, ciastach, dżemach czy przerobić ją na sok. Jedna marchewka ma około 10 kalorii, więc sprzyja zdrowej diecie.
Jak uprawiać?
Marchew wysiewa się wczesną wiosną – od marca do maja – pod folią lub agrowłókniną, aby chronić sadzonki przed mrozem. Marchew głównego siewu należy wysiewać od maja. Marchew nie lubi żyznych gleb, więc nie należy dodawać do gleby żadnego obornika, wystarczy zwykły kompost, aby poprawić strukturę gleby i jej drenaż – mówi Urszula Hnidan, jedna z właścicielek działki, uprawiająca warzywa, w tym marchew, w Ogrodzie Działkowym Prochownia w Kielcach.