101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
czwartek, 22 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki

Masło „od baby”. Prosty przepis i pyszny smak. Jak je zrobić w domu?

Strona główna AKTUALNOŚCI

Popularne przez dziesiątki lat dostawy produktów mlecznych wprost ze wsi do miast zmieniają formułę. Coraz rzadziej na targu spotkać można kobiety handlujące serem w gomółkach, masłem, śmietaną czy mlekiem prosto od krowy.

Dostać je można na targu, ale także w sklepach internetowych, w handlu obwoźnym, z dostawą do domu albo np. na Eko Bazarze w Kielcach. Tak zwane produkty „od baby”, czyli naturalny i zdrowy nabiał bez sztucznych dodatków, w łatwy i prosty sposób można też przygotować w domu.

Produkt finalny, czyli osełki własnoręcznie zrobionego masła oraz poszczególne etapy jego wyrabiania, a także odcedzona maślanka / Fot. Marzena Smoręda

Beata Cichopek, prezes Stowarzyszenia Eko Bazar, która współpracuje z producentami żywności ze świętokrzyskich wiosek, wie, jak przygotować masło domowej roboty. Zdradziła nam swój niezawodny przepis.

– Najważniejsza jest śmietana. Musi zawierać przynajmniej 30 proc. tłuszczu. Można taką kupić na wsi, ale dostępna jest także w sklepach. I ta jest już pasteryzowana, a więc pozwoli na utrzymanie świeżości przygotowanego masła przez około 2-3 tygodnie – mówi Beata Cichopek.

Śmietanę należy najpierw ukwasić.

– Można to zrobić albo za pomocą specjalnych bakterii do ukwaszania śmietany na masło, albo po prostu zostawić śmietanę na przynajmniej dobę w cieple, poza lodówką – tłumaczy Beata Cichopek.

Produkt finalny, czyli osełki własnoręcznie zrobionego masła oraz poszczególne etapy jego wyrabiania, a także odcedzona maślanka / Fot. Marzena Smoręda

Następnie ukwaszoną śmietanę należy schłodzić do temperatury 16 stopni Celsjusza, a potem ubijać.

– Można to robić za pomocą miksera, ale można także ręcznie, na przykład w słoiku, potrząsając nim dotąd aż najpierw zrobi się ze śmietany bita śmietana, która bardzo szybko zamieni się w masło. Na tym etapie można obserwować, jak drobiny tłuszczu zbijają się w coraz większe i większe kulki, aż w końcu zbiją się w jedną dużą kulę tłuszczu, czyli masła. Oddzieli się maślanka, którą należy odcedzić – dodaje.

Produkt finalny, czyli osełki własnoręcznie zrobionego masła oraz poszczególne etapy jego wyrabiania, a także odcedzona maślanka / Fot. Marzena Smoręda

Kolejny etap to płukanie kuli masła pod cienkim strumieniem zimnej wody.

– W ten sposób wyciskamy z tłuszczu resztki maślanki. Jeżeli woda w trakcie płukania zrobi się przejrzysta, masło można już formować w dowolne kształty i włożyć do lodówki. Masło z pasteryzowanej śmietanki może być przechowywane w lodówce nawet 2-3 tygodnie. Do masła można dodawać czosnek, zioła i w ten sposób robić masła smakowe. Masło można także sklarować, aby wykorzystać je później do smażenia. Odcedzoną maślankę warto wypić, bo to bardzo zdrowy napój, ale można także pozostawić ją do zakwaszania kolejnej porcji śmietanki na masło – wyjaśnia Beata Cichopek.

Produkt finalny, czyli osełki własnoręcznie zrobionego masła oraz poszczególne etapy jego wyrabiania, a także odcedzona maślanka / Fot. Marzena Smoręda
Zdjęcia: Marzena Smoręda

Jak dodaje, na targu można kupić takie masło w cenie 60 zł za kilogram. Najczęściej sprzedawane jest w postaci małych osełek o wadze około 180-200 gramów. Warto jednak zadać sobie trochę trudu, żeby przygotować dla rodziny zdrowy produkt, bez dodatków oleju roślinnego.

PAP

PAP

Serwis informacyjny PAP - codzienny Serwis Informacyjny to zawsze najbardziej aktualne i wiarygodne informacje o gospodarce, polityce, sprawach społecznych, kulturze, nauce i sporcie - przez 24 godziny na dobę i 7 dni w tygodniu - z kraju i z zagranicy. CSI zawiera zarówno materiały własne, uzyskane przez dziennikarzy PAP, jak też doniesienia agencji prasowych z całego świata. W Serwisie publikowane są także komunikaty oficjalne instytucji rządowych oraz organizacji i podmiotów gospodarczych, w tym spółek giełdowych. Wydawca: Polska Agencja Prasowa SA, 00-502 Warszawa, ul. Bracka 6/8; www.pap.pl

Zobacz również

Fot. Canva
AKTUALNOŚCI

Współpraca rolników bardzo się opłaca

PrzezMarzena Smoręda
21 maja 2025

Współpraca rolników bardzo się opłaca.

Czytaj więcejDetails
Fot. ARiMR Kielce

Rolnicy trochę sami sobie szkodzą

21 maja 2025
Katarzyna Sowa-Cichecka, dyrektor Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej w Kielcach. / Fot. Marzena Smoręda

Rewolucja na rynku nawozów

21 maja 2025

Ogromne straty finansowe przez pogodę

21 maja 2025

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.