101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
sobota, 24 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Miłosna zupa szparagowa

Koło Gospodyń Chełmowianki z gminy Nowa Słupia w powiecie kieleckim podała przepis na zupę szparagową. Szparagi w medycynie ludowej uważane są za afrodyzjak, stąd zupa szparagowa nazwana została „miłosną”.

Składniki: 1 pęczek szparagów, 1 por (biała część), 2 pietruszki, 3 ziemniaki, 1 biała cebula, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 1 l wywaru z warzyw, 150 g boczku, 100 ml śmietany 12% lub 18%, 2 łyżki soku z cytryny, 50 g sera feta, sól i pieprz.

Składniki: Por dokładnie umyć, cienko pokroić. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Pietruszki obrać, pokroić w cienkie plasterki. Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim pora wraz z cebulą i czosnkiem. Dodać ziemniaki i pietruszkę. Krótko podsmażyć. Całość zalać bulionem warzywnym i gotować na małym ogniu przez około 20 minut. W międzyczasie szparagi obrać, usunąć twarde końcówki, odciąć główki. Obrane szparagi dodać do gotującej się zupy, główki dorzucić dopiero pod sam koniec, kiedy wszystkie składniki będą miękkie. Zupę zblendować na gładki krem, dolewając sok z cytryny i śmietanę w trakcie miksowania. Doprawić obficie solą i pieprzem. Przed podaniem, boczek cieniutko pokroić i wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię. Kiedy część tłuszczu się wytopi, a plasterki skurczą – chipsy są gotowe. Zupę podawać z uprażonymi chipsami, posypaną pokruszonym serem feta.

Przepis podało: Koło Gospodyń Chełmowianki.

Udostępnij234Tweet147Wyślij

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.