Jesień to pora na zakup miodu. Ten produkt pszczeli nie ma sobie równych w profilaktyce i zwalczaniu jesiennych i zimowych przeziębień oraz wzmacnianiu odporności. Jaki wybrać spośród szerokiej oferty świętokrzyskich gospodarstw pasiecznych?
Według Polskiej Norma w naszym kraju istnieje kilka najczęściej występujących gatunków miodów. Są to:
- miody nektarowe: rzepakowy, akacjowy, lipowy, gryczany, wrzosowy, wielokwiatowy oraz rzadziej pojawiające się miód z koniczyny czerwonej i z sadów,
- miód nektarowo-spadziowy,
- miody spadziowe: ze spadzi iglastej i liściastej.
Spotyka się także miody: mniszkowy, faceliowy, nawłociowy, wrzosowy, leśny, łąkowy, ogórecznikowy, słonecznikowy, wierzbowy, ziołowy, chabrowy, leśny z malin i jeżyn.
Na świecie spotykane są również miody: lawendowy, walerianowy, tymiankowy, szałwiowy, pomarańczowy, eukaliptusowy czy kasztanowy.
Który miód jest najlepszy? – To zależy od jego składu, ale bez względu na to każdy miód jest smaczny i zdrowy. Można go wykorzystać na wiele sposobów, dodając do ciast, pieczywa, deserów, wody z cytryną, mleka, herbaty i kawy oraz alkoholi – mówi Artur Gawęcki, który od kilku lat prowadzi pasiekę wędrowną. Jego główna pasieka zlokalizowana jest w Woli Jachowej, ma też ule w Radlinie i Makoszynie.
Pszczelarz najbardziej ceni miód gryczany i spadziowy, ponieważ najskuteczniej pomagają one w oczyszczaniu organizmu i zawierają najwięcej cennych dla zdrowia składników.
Jeśli chodzi o smaki to można wyróżnić ich kilka.
Miód gryczany ma intensywny, ostry smak i charakterystyczny korzennym zapach. Doskonale nadaje się do słodzenia kawy, do alkoholi, a także do pierników.
Miody lipowy, wielokwiatowy, wrzosowy mają uniwersalny smak, nie są ani za ostre, ani za łagodne. Miodami uniwersalnymi, ale o zdecydowanym, lekko korzennym lub żywicznym posmaku są też spadziowe ze spadzi iglastej lub liściastej. Są mało słodkie, nieco cierpkie.
Miód leśny malinowy ma łagodny smak. Do miodów łagodnych, delikatnych należą także akacjowy i rzepakowy.
Jednak nie smak ma dla miodu kluczową wartość. Najważniejsze są właściwości zdrowotne do przeciwdziałania drobnoustrojom. Miód stosuje się w profilaktyce i terapii różnych schorzeń. Od lat jest on znany jako cenne remedium na dolegliwości układu immunologicznego, choroby układu krążenia, pokarmowego, moczowego i oddechowego. Każdy miód wykazuje nieco inne działanie lecznicze. Jak podaje Gospodarstwo Pszczelarskie Bartnik najpopularniejsze rodzaje miodów mają następujące działanie na zdrowie:
AKACJOWY |
- układ immunologiczny (przeziębienia, wyczerpanie fizyczne i psychiczne)
- układ oddechowy (stany zapalne górnych i dolnych dróg oddechowych)
- układ pokarmowy (zaburzenia trawienia, stany skurczowe i zapalne żołądka i jelit, nadkwasota)
- układ moczowy (nerki)
|
FACELIOWY |
- układ immunologiczny (przeziębienia, wyczerpanie fizyczne i psychiczne)
- układ pokarmowy (nieżyt żołądka i dwunastnicy, choroby wątroby, trzustki i woreczka żółciowego)
- układ krążenia (niewydolność mięśnia sercowego, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, niedokrwistość)
- układ oddechowy (astma oskrzelowa)
|
GRYCZANY
|
- układ immunologiczny (przeziębienia, wyczerpanie fizyczne i psychiczne)
- układ krążenia (serce, miażdżyca, niedokrwistość, niedobór żelaza, po przebytych operacjach związanych z utratą krwi)
- układ pokarmowy (wątroba)
|
KONICZYNOWY
|
- układ immunologiczny (przeziębienia, wyczerpanie fizyczne i psychiczne, stres)
- układ oddechowy (działanie wykrztuśne; zapalenie oskrzeli)
- układ pokarmowy (żołądek, jelita)
|
LEŚNY MALINOWY
|
- układ immunologiczny (przeziębienia, wyczerpanie fizyczne i psychiczne; działanie napotne, przeciwgorączkowe i antyseptyczne)
- układ pokarmowy (stany zapalne gardła i żołądka, dystrofia – brak apetytu)
- układ krążenia (niedokrwistość, miażdżyca)
|
LIPOWY
|
- układ immunologiczny (przeziębienia, wyczerpanie fizyczne i psychiczne)
- układ oddechowy (górne i dolne drogi oddechowe)
- układ krążenia (serce)
- układ nerwowy (stres, nerwice)
|
RZEPAKOWY
|
- układ immunologiczny (przeziębienia, wyczerpanie fizyczne i psychiczne)
- układ krążenia (serce, naczynia wieńcowe; miażdżyca)
- układ pokarmowy (wrzody żołądka i dwunastnicy, wątroba, drogi żółciowe)
- układ moczowy (nerki)
- układ oddechowy (stany zapalne)
|
SŁONECZNIKOWY
|
- układ immunologiczny (przeziębienia, gorączka, wyczerpanie fizyczne i psychiczne)
- układ pokarmowy (dystrofia – brak apetytu)
- układ krążenia (niedokrwistość, nadciśnienie)
- układ oddechowy (stany zapalne górnych dróg oddechowych)
|
NEKTAROWO-SPADZIOWY
|
- układ immunologiczny (przeziębienia, gorączka, wyczerpanie fizyczne i psychiczne)
- układ pokarmowy (dystrofia, zaburzenia trawienia)
- układ krążenia (serce, niedokrwistość, nadciśnienie)
|
SPADZIOWY IGLASTY
|
- układ immunologiczny (przeziębienia, wyczerpanie fizyczne i psychiczne)
- układ nerwowy (nerwice, stany napięcia)
- układ pokarmowy (zaburzenia trawienia, zaparcia, biegunki)
- układ krążenia (choroby serca, niedokrwistość, nadciśnienie)
- układ oddechowy (stany zapalne górnych dróg oddechowych, zapalenie oskrzeli, astma oskrzelowa, zapalenie płuc, gruźlica)
|
SPADZIOWY LIŚCIASTY
|
- układ immunologiczny (przeziębienia, wyczerpanie fizyczne i psychiczne)
- układ pokarmowy (wątroba, drogi żółciowe, jelita, żołądek)
- układ moczowy (drogi moczowe, nerki)
|
WIELOKWIATOWY
|
- układ immunologiczny (przeziębienia, wyczerpanie fizyczne i psychiczne)
- układ krążenia (serce, naczynia krwionośne)
- układ pokarmowy (wątroba, drogi żółciowe)
- układ oddechowy (alergie, astma oskrzelowa atopowa, katar sienny)
|
WIERZBOWY |
- układ immunologiczny (przeziębienia, wyczerpanie fizyczne i psychiczne)
- układ krążenia (serce, naczynia krwionośne)
- układ ruchu (reumatoidalne zapalenie stawów)
|
WRZOSOWY
|
- układ immunologiczny (przeziębienia, wyczerpanie fizyczne i psychiczne)
- układ moczowy (gruczoł krokowy, nerki, drogi moczowe)
- układ pokarmowy (stany zapalne jamy ustnej i gardła, żołądek, jelita, zaburzenia trawienia, wątroba, drogi żółciowe)
|