101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 3 października, 2023
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Młoda kapusta zasmażana

Młoda kapusta zasmażana

Fot. Pixabay

KapustaFot. PixabayKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More nazywana jest królową warzyw, zajmuje bowiem pierwsze miejsce wśród jarzyn najbardziej przydatnych dla zdrowia człowieka. Młoda kapustaFot. PixabayKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More to nic innego, jak biała kapustaFot. PixabayKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More, ale pochodząca z wcześniejszej odmiany. Dostępna jest od maja do sierpnia. Młoda kapustaFot. PixabayKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More ma kruche liście, jest delikatniejsza w smaku i słodsza.

KapustaFot. PixabayKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwutleniające, oczyszczające, wspomagające pamięć, przeciwzapalne, moczopędne, antyseptyczne, gojące, przeciwwrzodowe, tonizujące, regenerujące organizm. Świetnie wzmacnia odporność, działa przeciwnowotworowo.

Zwykle podaje się ją w postaci duszonej, gotowanej, kiszonej, jako surówkę do obiadu, ale jej cenne właściwości powodują, że wykorzystuje się tę roślinę, zarówno zewnętrznie, jak i na użytek wewnętrzny.

Młoda kapustaFot. PixabayKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More zasmażana

Składniki: 1/2 główki młodej kapustyFot. PixabayKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More, 2 łyżki oleju roślinnego, 1 cebulaCebulaCebula (Allium cepa L.) – zwyczajowa nazwa warzywa należ... More, 1 marchewkamarchewkaMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More, 1 szklanka bulionu, 1 łyżka mąki, 6 łyżek śmietanki kremówki, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki kminku, 1 listek laurowy, 1/2 pęczka koperku.

Sposób przygotowania: KapustęFot. PixabayKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More umyć, poszatkować. W szerokim garnku na łyżce oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać kapustęFot. PixabayKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More oraz obraną i startą na tarce marchewkę. Wlać bulion, doprawić solą, pieprzem, dodać kminek i listek laurowy. Wymieszać i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 10 minut aż kapustaFot. PixabayKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More będzie miękka.

W międzyczasie na patelni podsmażyć mąkę. Gdy zacznie się rumienić, dodać resztę oleju i wymieszać. Wlać wywar z kapustyFot. PixabayKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More i mieszać aż nie będzie grudek. Wlać śmietankę i wymieszać. Przelać do garnka z kapustą, wymieszać i gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Na koniec dodać posiekany koperekKoper ogrodowyKoper ogrodowy (Anethum graveolens L.) – gatunek rośliny ... More.

Tagi: kapustaKielce
Udostępnij241Tweet151Wyślij
Poprzedni wpis

Czerwiec w polu. Jakie zabiegi należy wykonać?

Następny wpis

Pasta z kiszonego bobu

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Pasta z kiszonego bobu / Fot. ŚODR

Pasta z kiszonego bobu

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          FM 90,4 MHz | 100,0 MHz Włoszczowa
          215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • LEKSYKON
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • NOTOWANIA CENOWE
          • KONTAKT

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2023.