Na kaszel, chrypkę, przeziębienie czy spadek odporności – syrop z sosny to naturalne antidotum na wiele dolegliwości. Przez cały maj trwa pora ich zbiorów. W zimie przyda się w domowej apteczce.
Z końcem kwietnia i przez cały maj trwa okres wzrostu młodych pędów na sośnie. Na leczniczy syrop najlepsze są miękkie, jasnozielone pędy nie dłuższe niż 12-centymetrowe. Takie są najbardziej wartościowe leczniczo.
– Jak mówią znawcy naturalnych metod poprawy zdrowia, sosnowe pędy powinny być pokryte brązową, lepką otoczką. To informacja, że kryją w sobie dużo wartościowego soku.
Syrop przygotowany z majowych młodych pędów sosnowych nożna zrobić w domu. Przyda się zwłaszcza jesienią i zimą w domowej naturalnej apteczce w przypadku: przeziębienia, kaszlu, chrypki, zapalenia i bólu gardła, a nawet grypy i spadku odporności.
Syrop dzięki zawartości olejków z sosny nazywany jest naturalnym antybiotykiem.
Zbierając młode sosnowe pędy, należy pamiętać, aby odcinać je ostrym nożykiem i nie niszczyć drzewka. Odcinać należy wyłącznie odrosty boczne, ponieważ pęd główny ze stożkiem wzrostu musi pozostać nienaruszony.
Na syrop z młodych pędów sosny potrzebne są tylko pędy sosny, cukier, woda i słoik.
Proporcje składników są następujące: 1 kg pędów na 1 kg cukru.
Syrop można przechowywać przez około rok z dala od słońca, w chłodnym i suchym miejscu.