101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 1 lipca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Mniej kapusty, cebuli, marchwi, więcej ogórków czy pietruszki w 2024 roku

Kapusta na targu / Fot. Canva

Kapusta na targu / Fot. Canva

Warunki wegetacyjne w 2024 roku były zróżnicowane, na ogół jednak nie sprzyjały uprawom warzyw gruntowych. Najpierw było za dużo, potem za mało deszczu, we znaki dały się roślinom przymrozki, gradobicie i w końcu przyspieszone dojrzewanie. Łączna produkcja warzyw była jednak na poziomie podobnym do zbiorów ubiegłorocznych – wynika z raportu GUS.  

Przypomnijmy, jak wyglądała sytuacja na plantacjach od wiosny do jesieni. I jak pogoda wpłynęła na tegoroczne plony warzyw.

– W marcu na polach było mokro, więc nadmierna wilgotność gleby opóźniła rozpoczęcie prac polowych, szczególnie w północno-wschodniej i południowo-wschodniej Polsce. Warzywa wysiane pod koniec marca i na początku kwietnia wschodziły nierównomiernie, a zbyt mało opadów deszczu w drugiej połowie kwietnia, spowodowało spowolnienie wzrostu roślin – oceniał już na początku sezonu wegetacyjnego Mirosław Fucia, prezes Świętokrzyskiej Izby Rolniczej w Kielcach.

Potem były przymrozki, które na przełomie kwietnia i maja spowodowały powstanie poważnych strat mrozowych, szczególnie na plantacjach nieokrytych, a w drugiej połowie maja odnotowano lokalnie występujące gradobicia, które uszkodziły część upraw.

Brak deszczu w okresie od maja do czerwca mocno przesuszył wierzchnią warstwę gleby.

– Wprawdzie deszcze, które przechodziły w lipcu poprawiły te sytuację, ale za to pojawiły się choroby grzybowe oraz szkodniki roślin. Wysokie temperatury i duże nasłonecznienie, które występowało od lipca aż do początku września, przyśpieszyły wegetację i dojrzewanie warzyw. Wody jednak im brakowało, dlatego jakość warzyw nie była najlepsza. Na wielu plantacjach konieczne było stosowanie dodatkowego nawadniania – oceniał Mirosław Fucia.

Dobra pogoda we wrześniu i październiku sprzyjała warzywom odmian późnych, a warunki zbioru były dobre.

Jak podsumował GUS, łączna produkcja warzyw gruntowych – zarówno wczesnych, jak i późnych została oszacowana na około 3,8 mln t, tj. na poziomie zbliżonym do roku ubiegłego.

Jednak zbiory niektórych warzyw były niższe od ubiegłorocznych. Na przykład: zbiory kapusty w 2024 roku zmniejszyły się, w porównaniu z 2023 rokiem o 9,1 procent i wyniosły 571,2 tysiące ton. Produkcję kalafiorów oszacowano na 108,1 tysiące ton, to jest o 14,8 procent mniej niż przed rokiem, a zbiory brokułów oceniono na 77,2 tysięcy ton, to jest o 2,3 procent mniej niż w roku 2023.

Spadek produkcji dotyczył przede wszystkim wczesnych odmian tych warzyw. Ze względu na wzrost powierzchni uprawy, zbiory cebuli wyniosły 675,4 tysiące ton, czyli o 6,6 procent więcej niż w roku poprzednim. Produkcję marchwi oszacowano na 559,4 tysiące ton, to jest o 3,1 procent mniej niż w 2023 roku, a buraków na 240,7 tysięcy ton, czyli o 4,8 procent mniej niż rok wcześniej.

Zbiory pomidorów gruntowych zwiększyły się o 19,9 procent i wyniosły 203,4 tysiące ton, natomiast ogórków zmniejszyły się o 14,1 procent do 112,7 tysięcy ton. Produkcja pietruszki wyniosła 151,8 tysięcy ton, czyli o 2,5 procent więcej niż w roku poprzednim, a selerów korzeniowych zmalała o 5,9 procent do 99,9 tysięcy ton.

Zbiory kukurydzy cukrowej wzrosły o 4,0 procent i wyniosły 160,0 tysięcy ton. Łączna produkcja dyni, kabaczków i cukinii wyniosła 425,2 tysiące ton i była o 5,3 procent większa niż rok wcześniej.

Zbiory wszystkich pozostałych gatunków warzyw gruntowych szacuje się na 446,4 tysiąca ton.

 

ZOOM NA WIEŚ - RADIO KIELCE
FOLK RADIO

Tagi: GUSMirosław FuciaplonyŚwiętokrzyska Izba Rolnicza w KielcachtargWarunki wegetacyjne
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Sylwester i Nowy Rok na ziemi świętokrzyskiej. Co wróży szczęście?

Następny wpis

Najważniejsze wydarzenia w rolnictwie w 2024 roku

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Fot. Jarosław Kubalski / Radio Kielce

Najważniejsze wydarzenia w rolnictwie w 2024 roku

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.