Musztarda jabłkowa otrzymała pierwszą nagrodę w finale wojewódzkim konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów”, w kategorii inne produkty regionalne. Ten oryginalny produkt w rodzinie Anety Grochowskiej, prowadzącej wspólnie z mężem Gospodarstwo Sadownicze Manufaktura Anety, znany jest od kilku pokoleń.
– Musztarda jabłkowa to produkt wykonany wyłącznie z naturalnych składników. Głównym składnikiem tej musztardy są jabłka, produkowane w gospodarstwie państwa Grochowskich. Do przygotowania takiej musztardy potrzebne są jeszcze olej lniany, ocet jabłkowy, miód i przyprawy – sól i pieprz – mówi Magdalena Połeć ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Jak dodaje pani Magdalena Połeć, musztarda z jabłkowa to idealny dodatek do zimnych mięs, ale i do potraw z grilla.
Skąd wziął się pomysł na taką musztardę w rodzinie państwa Grochowskich?
Przepis na ten dodatek pochodzi od babci pani Anety i jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, a ponieważ państwo Grochowscy od 30 lat prowadzą uprawę sadowniczą, poszukują wciąż nowych zastosowań dla owoców. Przepis na musztardę jabłkową jest nieznacznie modyfikowany przez właścicielkę gospodarstwa.