101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
piątek, 4 lipca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Na ciasto, na chleb, pierogi, pączki lub pizzę – która mąka najlepsza?

Która mąka jest najlepsza? / Fot. Canva

Która mąka jest najlepsza? / Fot. Canva

Może być drobno zmielona albo grubsza, bielutka jak śnieg lub lekko żółtawa – mąka ma wiele tajemnic, o których mało kto wie. Sprawdziliśmy, która jest najlepsza na chleb, a która na biszkopt, z jakiej wypiekać pączki, a z jakiej robić pizzę czy pierogi.  

Mąka mące nierówna. Różnice między typami mąki wynikają z zawartych w nich substancjach mineralnych, nazywanych fachowo popiołem. Im wyższy numer typu mąki, tym więcej w niej składników mineralnych, czyli popiołu.

Wyższa zawartość popiołu powoduje, że mąka jest ciemniejsza, grubsza i cięższa. A to oznacza, że dostarcza więcej błonnika, witamin i minerałów. Mąki o niższym typie są jaśniejsze, drobniejsze i lżejsze, ale niestety uboższe w składniki odżywcze.

Nie ma uniwersalnego typu mąki do wypieków. Wybór zależy od kulinarnych planów. Warto poeksperymentować i poznać właściwości różnych rodzajów, aby dobrać najlepszy do konkretnego dania.

Jakie typy mąki można wyróżnić?

– Mąka typu 400 – zawiera około 0,4 procent popiołu

– Mąka typu 650 – zawiera około 0,65 procent popiołu

– Mąka typu 1850 – zawiera około 1,85 procent popiołu

Typ 00 – czyli mąka na pizzę. Jest wyjątkowo drobno zmielona, co sprawia, że ciasto na pizzę wychodzi bardzo miękkie i delikatne.

Typ 450 – to mąka na ciasta. To także mąka bardzo drobno zmielona, co pozwala na uzyskanie lekkiej i delikatnej konsystencji ciasta. Nadaje się także na naleśniki.

Typ 550 – to mąka zwana luksusową – idealna na pączki, które wymagają miękkiego i sprężystego ciasta. Jest drobno zmielona.

Typ 650 lub 750 – to mąka na chleb. Te mąki zawierają więcej glutenu, co sprawia, że ciasto jest elastyczne i dobrze się wyrabia, a pieczywo upieczone z takiej mąki jest sprężyste.

Typ 500 lub 2000 – zwana krupczatką to mąka na pierogi. Jest grubsza, co pozwala na uzyskanie odpowiedniej konsystencji ciasta. Typ 2000 to mąka razowa z większą zawartością substancji odżywczych.

 

ZOOM NA WIEŚ - RADIO KIELCE
FOLK RADIO

Tagi: typy mąkiwypieki
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Wnioski o dofinansowanie dla pszczelarzy dłużej

Następny wpis

Po ile grunty rolne?

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Już czas na oziminę

Po ile grunty rolne?

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.