Tanieje fasolka szparagowa na sandomierskiej giełdzie owocowo-warzywnej. Fasola szparagowa żółta i zielona są teraz tańsze o około 30 procent w porównaniu do ubiegłotygodniowych cen. To efekt zbioru kolejnych plonów warzywa sianego na opróżniających się grządkach.
Jak mówi Edward Galus, prezes Okręgu Świętokrzyskiego Polskiego Związku Działkowców, fasola to warzywo, które może być uprawiane w ogrodach od końca czerwca aż do końca września czy nawet w październiku. Fasola jest łatwa w uprawie i ma wyborny smak.
Na giełdzie owocowo-warzywnej w Sandomierzu zarówno odmianę żółtą, jak i zieloną można teraz kupić w cenie 5 złotych za kilogram, to jest taniej odpowiednio o 33,3 i 23,1 procent w porównaniu do ubiegłego tygodnia
Działkowcy sieją fasolę szparagową 1-2 razy w sezonie – w maju i czerwcu, ale przy częstszym wysiewie na opróżniających się grządkach, można mieć fasolę do spożycia przez ponad trzy miesiące.
– Pierwsze nasiona fasoli karłowej wysiewam pod koniec kwietnia. Wczesne odmiany zaczynają plonować pod koniec czerwca. Przy powtarzaniu wysiewów od 5 do 7 razy w sezonie, zwykle po rzodkiewce, sałacie, cebuli z dymki czy czosnku ozimym. Nasiona wysiewane do 20 lipca zapewniają zbiory strąków nawet do października. Trzeba jednak pamiętać, że ostatnie wysiewy muszą dotyczyć odmian o krótkim okresie wegetacji, zwanych wczesnymi (65- 70 dni) – mówi Edward Galus.