Jak podają Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw oraz badania pracowni Kantar Polacy najchętniej sięgają po krajowe owoce i warzywa sezonowe. Ulubiony owoc to jabłkoJabłko – jadalny, kulisty owoc drzew z rodzaju jabłoń... More, a najczęściej wybieranym warzywem jest pomidorPomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More.
Najchętniej sięgamy po truskawkiPoziomka truskawka (Fragaria ×ananassa Duchesne) – rośli... More, czereśnie, gruszkiGruszka – owoc w większości niewielkich drzew z rodziny ... More, maliny. Wśród najpopularniejszych owoców są też wiśnie, borówkiBorówka wysoka, niebieska jagoda (Vaccinium corymbosum L.) ... More i porzeczki i śliwki – owoce sezonowe są na topie najczęściej spożywanych w Polsce. Niekwestionowanym liderem są jabłkaJabłko – jadalny, kulisty owoc drzew z rodzaju jabłoń... More, które jemy przez cały rok.
Wśród warzyw królują w Polsce pomidoryPomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More i ziemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More. Tuż za nimi są na liście ogórkiOgórek (Cucumis L.) – rodzaj roślin jednorocznych z rodz... More, cebulaCebula (Allium cepa L.) – zwyczajowa nazwa warzywa należ... More, marchewMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More i sałataSałata (Lactuca L.) – rodzaj roślin jednorocznych z rodz... More. Lubimy też kapustęKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More i kalafiora, paprykę i pieczarki oraz brokuły, cukinię i dynię.
Sezonowe owoce są w jadłospisie prawie każdego Polaka. TruskawkiPoziomka truskawka (Fragaria ×ananassa Duchesne) – rośli... More, czereśnie, gruszkiGruszka – owoc w większości niewielkich drzew z rodziny ... More i maliny zjada co najmniej 90 procent mieszkańców naszego kraju. Po wiśnie, borówkiBorówka wysoka, niebieska jagoda (Vaccinium corymbosum L.) ... More, czerwone i czarne porzeczki oraz aronię sięga co drugi, a po śliwki i borówkiBorówka wysoka, niebieska jagoda (Vaccinium corymbosum L.) ... More co trzeci Polak. Około 25 procent badanych spożywało w sezonie, co najmniej raz w tygodniu, czerwoną porzeczkę.
Za pomidorami i ziemniakami przepada 9 na 10 badanych, a ogórkiOgórek (Cucumis L.) – rodzaj roślin jednorocznych z rodz... More, cebulę, marchewMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More i sałatę w sezonie jada raz w miesiącu 97 procent Polaków. Prawie wszyscy, 93 procent, regularnie, co najmniej raz w miesiącu jedzą kapustęKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More i kalafiora. Lubimy też paprykę i pieczarki. W czołówce znalazły się również brokuły – 72 procent badanych, cukinia – 67 procent badanych oraz dyniaDynia (Cucurbita L.) – rodzaj roślin jednorocznych z rodz... More.