101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Na topie jabłka i pomidory

Jabłko i pomidor królują w naszej diecie

fot. Canva

Jak podają Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw oraz badania pracowni Kantar Polacy najchętniej sięgają po krajowe owoce i warzywa sezonowe. Ulubiony owoc to jabłko, a najczęściej wybieranym warzywem jest pomidor.

Najchętniej sięgamy po truskawki, czereśnie, gruszki, maliny. Wśród najpopularniejszych owoców są też wiśnie, borówki i porzeczki i śliwki – owoce sezonowe są na topie najczęściej spożywanych w Polsce. Niekwestionowanym liderem są jabłka, które jemy przez cały rok.

Wśród warzyw królują w Polsce pomidory i ziemniaki. Tuż za nimi są na liście ogórki, cebula, marchew i sałata. Lubimy też kapustę i kalafiora, paprykę i pieczarki oraz brokuły, cukinię i dynię.

Sezonowe owoce są w jadłospisie prawie każdego Polaka. Truskawki, czereśnie, gruszki i maliny zjada co najmniej 90 procent mieszkańców naszego kraju. Po wiśnie, borówki, czerwone i czarne porzeczki oraz aronię sięga co drugi, a po śliwki i borówki co trzeci Polak. Około 25 procent badanych spożywało w sezonie, co najmniej raz w tygodniu, czerwoną porzeczkę.

Za pomidorami i ziemniakami przepada 9 na 10 badanych, a ogórki, cebulę, marchew i sałatę w sezonie jada raz w miesiącu 97 procent Polaków. Prawie wszyscy, 93 procent, regularnie, co najmniej raz w miesiącu jedzą kapustę i kalafiora. Lubimy też paprykę i pieczarki. W czołówce znalazły się również brokuły – 72 procent badanych, cukinia – 67 procent badanych oraz dynia.

 


ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA


FOLK RADIO


WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE / wielkaliteratura.online


Tagi: jabłkapomidory
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Tajemnice arbuza. Jak mieć sukces w jego uprawie?

Następny wpis

Drony w akcji, dojenie krowy i drylowanie wiśni. Niedziela w ŚODR pełna atrakcji

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego po raz 47 urządza Dzień Otwartych Drzwi. / Fot. ŚODR

Drony w akcji, dojenie krowy i drylowanie wiśni. Niedziela w ŚODR pełna atrakcji

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.