Jak podają Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw oraz badania pracowni Kantar Polacy najchętniej sięgają po krajowe owoce i warzywa sezonowe. Ulubiony owoc to jabłko, a najczęściej wybieranym warzywem jest pomidor.
Najchętniej sięgamy po truskawki, czereśnie, gruszki, maliny. Wśród najpopularniejszych owoców są też wiśnie, borówki i porzeczki i śliwki – owoce sezonowe są na topie najczęściej spożywanych w Polsce. Niekwestionowanym liderem są jabłka, które jemy przez cały rok.
Wśród warzyw królują w Polsce pomidory i ziemniaki. Tuż za nimi są na liście ogórki, cebula, marchew i sałata. Lubimy też kapustę i kalafiora, paprykę i pieczarki oraz brokuły, cukinię i dynię.
Sezonowe owoce są w jadłospisie prawie każdego Polaka. Truskawki, czereśnie, gruszki i maliny zjada co najmniej 90 procent mieszkańców naszego kraju. Po wiśnie, borówki, czerwone i czarne porzeczki oraz aronię sięga co drugi, a po śliwki i borówki co trzeci Polak. Około 25 procent badanych spożywało w sezonie, co najmniej raz w tygodniu, czerwoną porzeczkę.
Za pomidorami i ziemniakami przepada 9 na 10 badanych, a ogórki, cebulę, marchew i sałatę w sezonie jada raz w miesiącu 97 procent Polaków. Prawie wszyscy, 93 procent, regularnie, co najmniej raz w miesiącu jedzą kapustę i kalafiora. Lubimy też paprykę i pieczarki. W czołówce znalazły się również brokuły – 72 procent badanych, cukinia – 67 procent badanych oraz dynia.