Poznaliśmy najlepsze piekarnie rzemieślnicze w województwie świętokrzyskim. W konkursie Pieczywo – kromka.pl organizowanym przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego wyróżniono świętokrzyskie piekarnie, które produkują pieczywo oparte na regionalnych tradycjach, przepisach i stosujących tradycyjne metody wytwarzania i działających w ramach RHD.
Które świętokrzyskie piekarnie wezmą udział w ogólnopolskim finale? Oto laureaci etapu wojewódzkiego:
I miejsce – Chleb bodzentyński z Piekarni „Tradycja i Zdrowie” Marka Bzówki z Bodzentyna w powiecie kieleckim,
II miejsce – Bułka maślana z Piekarni „U Szewczyka” Michała Szewczyka z Rudy Malenieckiej w powiecie koneckim,
III miejsce Chleb wiejski pszenno-żytni „Wanilia i Migdały” Rafała i Małgorzaty Zacharskich z Małyszyna Dolnego w powiecie starachowickim.
Wyróżnienie otrzymała Piekarnia Sojda Krzysztofa Sojdy ze Staszowa w powiecie staszowskim.